fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Europees parlement in Brussel hangt vol camera’s van Chinees bedrijf dat in eigen land strafkampen bewaakt

Bron: Unsplash | Europees Parlement Brussel

Volgens een artikel in het AD maakt het Europese Parlement in Brussel sinds mei vorig jaar gebruik van koortsmeters en bewakingscamera’s die afkomstig zijn van een Chinees bedrijf, dat onder meer ook bewakingscamera’s levert aan Chinese strafwerkkampen, die verantwoordelijk zijn voor de massadetentie van meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden in de Xinjiang-regio. Tientallen boze Europarlementsleden vinden dat het Europese Parlement hiermee zijn eigen mensenrechtenbeleid onderuit haalt.

“In de grote zaal scherpe resoluties aannemen tegen die strafkampen en dan zaken doen met een bedrijf dat er de bewaking verzorgt, is ronduit hypocriet”, zei Europarlementariër (MEP) Bert-Jan Ruissen (SGP) aan het AD.

Al sinds oktober vorig jaar proberen Ruissen en 35 andere MEP’s de Chinese scanners weg te krijgen en te vervangen door een ‘eerlijk’ Europees product. Zo kwam het tot een onderhoud met EP-voorzitter David Sassoli maar die zag niet meteen een oplossing. 

Het gaat hierbij om het Chinese staatsbedrijf Hikvision. In de V.S. staat Hikvision op de zwarte lijst, wat in Europa niet het geval is. De camera’s zouden zijn ‘binnengesmokkeld’ via een Frans bedrijf, Veolia, waarmee het Parlement een meerjarig onderhoudscontract heeft. Het contract met Veolia is volgens Sassoli niet zomaar te ontbinden, en volgens Sassoli is het Veolia die verantwoordelijk is voor het gebruik van camera’s van Hikvision.

Ruissen vindt de tegenwerpingen van Sassoli ‘teleurstellend’ en ‘niet overtuigend’: ,,Hij verschuilt zich achter aanbestedingsregels. Die zouden ondergeschikt moeten zijn aan mensenrechten.” Voor de Parlementsgebouwen in Luxemburg en Straatsburg is dan weer wel een andere leverancier aangetrokken.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.