fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Europa ontwaakt? ‘Voorlopig geen investeringsdeal met China’

Bron: Unsplash

De Europese Commissie zal voorlopig geen stappen meer ondernemen om de investeringsovereenkomst met China in de EU goedgekeurd te krijgen.

‘Het is duidelijk dat het klimaat niet bevorderlijk is voor de rati­ficatie, gezien de EU-sancties ­tegen China en de Chinese tegensancties tegen onder meer leden van het Europees Parlement’, verklaarde EU-commissaris voor handel Valdis Dombrovskis dinsdag aan Agence France-Presse.

Valdis Dombrovskis (links) Kathleen Van Brempt (rechts)

Eind vorig jaar, na zeven jaar van moeizame ­onderhandelingen en onder zware druk van Duitsland en bondskanselier Angela Merkel, sloot de Commissie een nieuw controversieel investeringsdeal met Peking om de Chinese markt verder open te breken voor Europese bedrijven. Al snel kwam er tegenwind vanuit het Europees Parlement en vanuit de lidstaten.

‘Sowieso bestond er al veel twijfel over het investeringsakkoord, om nog maar te zwijgen over de aanhoudende ­mensenrechten­schendingen tegen de Oeigoeren en de problemen in Hongkong en Taiwan’, zegt Europarlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit), die blij is met deze beslissing. ‘De onaanvaardbare sancties die het Chinese regime recentelijk oplegde aan Europese instellingen en democratisch verkozen parlementsleden waren de spreekwoordelijke druppel. China gooide zijn eigen ruiten in.’

De verklaringen van Dombrovskis tonen aan dat ook de uitvoerende macht zich bewust is van het verslechterende politieke klimaat van de afgelopen vier maanden, waardoor het besloten heeft om afstand te nemen.

De EU schakelt nog verder: China krijgt te maken met strengere regels

Woensdag onthulde de Europese Unie ook ontwerp-regels om buitenlandse bedrijven, die in hun eigen land worden gesubsidieerd, in Europa hard aan te pakken. Hierdoor zouden toezichthouders grote Chinese bedrijven kunnen vervolgen op dezelfde manier als waarop zij Amerikaanse multinationals als Apple en Amazon.com hebben aangepakt.

Deze nieuwe wetgeving is een verder teken van de veranderende houding van Europa ten opzichte van China. China is de grootste handelspartner van de EU en een cruciale markt voor haar exporteurs. Hoewel de nieuwe regels niet specifiek op China gericht zijn, zouden grote Chinese bedrijven volgens analisten het primaire doelwit zijn.

Als de 27 regeringen van de EU en het Europees Parlement de nieuwe regels goedkeuren, worden hiermee nieuwe bevoegdheden gecreëerd om buitenlandse bedrijven te verbieden overnames te doen in Europa of overheidsaanbestedingen in de wacht te slepen als duidelijk wordt dat zij overheidssubsidies hebben ontvangen. Bedrijven zouden hoge boetes opgelegd krijgen indien zij niet aan de nieuwe eisen van de EU voldoen.

“De openheid van de eengemaakte markt [van de EU] is onze grootste troef, maar openheid vereist eerlijkheid”, verklaarde Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, woensdag op een persconferentie. “Het is niet eerlijk voor Europese werknemers of consumenten als subsidies de beste bedrijven uit de markt drukken. Daar moet een eind aan komen.”

De nieuwe verordening zou helpen tegemoet te komen aan de toenemende Europese bezorgdheid dat Chinese bedrijven oneerlijk concurreren in de wereld en bij openbare aanbestedingen bodemprijzen kunnen bieden omdat ze kunnen rekenen op enorme subsidies van de Chinese overheid.

In China zijn de subsidies vaak zeer omvangrijk, aldus Ulrich Ackermann, directeur buitenlandse handel van de Duitse industrievereniging voor machinebouw (VDMA). Chinese bedrijven kunnen gratis bouwgronden verkrijgen van lokale overheden. Ze kunnen tevens rekenen op goedkope elektriciteit en water, en gesubsidieerde fabrieksgebouwen en machines. “Uiteindelijk komen ze met een prijs waartegen de Europeanen niet kunnen concurreren,” zei hij. Regeringen worden verondersteld alle subsidies voor goederen aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te melden, maar China doet dat maar al te vaak niet, zei hij. “Het probleem is dat China zich niet aan de regels van de WTO houdt. Zij gebruiken alle voordelen, maar ze willen de nadelen niet.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen, aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.