fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Keuze van de Lezer, Lokaal

De EU kan vanaf nu sancties opleggen aan mensenrechtenschenders met Europese ‘Magnitsky’-wet

Bron: Pixabay

Brussel – De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben op maandag (7 december) een Europese versie van de ‘Magnitsky-wet’ aangenomen. In de V.S., Canada en het Verenigd Koninkrijk werd een dergelijke wet al eerder aangenomen. De beslissing valt enkele dagen voor de internationale dag van de mensenrechten op 10 december.

Personen die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten in de wereld kunnen hierdoor gesanctioneerd worden door het opleggen van een reisverbod naar landen binnen de EU een het bevriezen van hun tegoeden. De voorwaarde is echter wel dat alle lidstaten het eens moeten zijn.

Sergei Magnitsky

Amerika was in 2012 de initiatiefnemer voor deze wet na de dood van de Russische belastingjurist Sergei Magnitsky. Hij werd gearresteerd in 2008 en overleed een jaar later onder duistere omstandigheden in een cel in Moskou, enkele dagen voordat zijn termijn van voorarrest zou zijn afgelopen.

Nederland speelde een zeer actieve rol in het verwezenlijken van de Europese ‘Magnitsky-wet’. De naam van de Europese versie van deze wet was eerder al het onderwerp van discussie. Er werd uiteindelijk voor gekozen om de naam ‘Magnitsky act’ niet mee over te nemen vanuit het Amerikaanse model om Moscou niet voor het hoofd te stoten.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Keuze van de Lezer, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.