fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Keuze van de Lezer, Lokaal

De EU kan vanaf nu sancties opleggen aan mensenrechtenschenders met Europese ‘Magnitsky’-wet

Bron: Pixabay

Brussel – De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben op maandag (7 december) een Europese versie van de ‘Magnitsky-wet’ aangenomen. In de V.S., Canada en het Verenigd Koninkrijk werd een dergelijke wet al eerder aangenomen. De beslissing valt enkele dagen voor de internationale dag van de mensenrechten op 10 december.

Personen die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten in de wereld kunnen hierdoor gesanctioneerd worden door het opleggen van een reisverbod naar landen binnen de EU een het bevriezen van hun tegoeden. De voorwaarde is echter wel dat alle lidstaten het eens moeten zijn.

Sergei Magnitsky

Amerika was in 2012 de initiatiefnemer voor deze wet na de dood van de Russische belastingjurist Sergei Magnitsky. Hij werd gearresteerd in 2008 en overleed een jaar later onder duistere omstandigheden in een cel in Moskou, enkele dagen voordat zijn termijn van voorarrest zou zijn afgelopen.

Nederland speelde een zeer actieve rol in het verwezenlijken van de Europese ‘Magnitsky-wet’. De naam van de Europese versie van deze wet was eerder al het onderwerp van discussie. Er werd uiteindelijk voor gekozen om de naam ‘Magnitsky act’ niet mee over te nemen vanuit het Amerikaanse model om Moscou niet voor het hoofd te stoten.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn