fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-China, China, Covid-19

Eindrapport WHO-onderzoek naar oorsprong COVID-19. Hypothese van lab-lek wordt finaal opzijgeschoven

Bron: Persconferentie WHO-team na onderzoek naar coronavirus in Wuhan | Screenshot DeLantaarn

The Associated Press kreeg het eindrapport in handen van het onderzoek dat eind januari werd uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de oorsprong van COVID-19 in China. In het rapport wordt de overdracht van het virus van vleermuizen op mensen via een ander dier als meest waarschijnlijke scenario bestempeld terwijl de theorie van een lab-lek als “uiterst onwaarschijnlijk” wordt afgestempeld.

De bevindingen bieden weinig nieuw inzicht in de oorsprong van het virus en hoe het zich vanaf eind 2019 over de hele wereld begon te verspreiden. Veel vragen blijven dan ook onbeantwoord. Maar het rapport geeft wel meer details over de redenering achter de conclusies van de onderzoekers. Het team stelde verder onderzoek voor op elk gebied behalve de hypothese van een lek uit het Wuhan Institute of Virology.

De publicatie van het rapport werd herhaaldelijk uitgesteld, waardoor de vraag rees of China probeerde de eindconclusies nog te beïnvloeden om te voorkomen dat de schuld voor de pandemie op de CCP zou worden afgewenteld.

De relatie van de WHO met China staat al vanaf de eerste dag van de pandemie in de schijnwerpers. Critici zijn van mening dat Peking de WHO tijdens de hele crisis een rad voor de ogen heeft gedraaid en dat China vanaf het begin geweigerd heeft om cruciale informatie, die ook nodig zal zijn om het mysterie achter het ontstaan van deze wereldwijde crisis te helpen ontrafelen, te delen met de experts.

dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus | Wikimedia

De directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, deed vanaf de eerste Covid-19-gevallen in december 2019 in Wuhan bij velen de wenkbrauwen fronsen door zijn uitermate softe houding ten aanzien van de Chinese overheid en diens aanpak van de uitbraak van het virus. Hij noemde de manier hoe de CCP het virus heeft aangepast: “heroïsch” en zei verder dat: “…de aanpak van China de wereld veiliger heeft gemaakt.”

Volgens Ken Roth, directeur van Human Rights Watch, heeft de WHO zich schuldig gemaakt aan “institutionele medeplichtigheid” toen zij geloof hechtte aan enkele van de eerste beweringen van Peking over de uitbraak: “De WHO heeft als instelling absoluut geweigerd om ook maar iets kritisch te zeggen over China’s doofpotaffaire betreffende de overdracht van mens op mens, of over haar voortdurende weigering om het bewijs te leveren”, zei hij vorige maand tegen verslaggevers. “Wat we nodig hebben is een eerlijk, krachtig onderzoek in plaats van verdere toegeving aan China’s pogingen om de ziekte in de doofpot te stoppen.”

Een diplomatieke waarnemer in Genève zei dat de WHO toegestaan heeft dat China zelf het voorbereidende onderzoekswerk zou doen voor de WHO missie in Wuhan, waarna China ook nog eens de voorwaarden van het eigenlijke onderzoek had bepaald.

De Britse Daily Mail meldde vorig jaar dat China de wetenschappers die deelnamen aan het WHO-onderzoek in Wuhan op voorhand mocht doorlichten. 

Enkele leden blijken dan ook erg sterke connecties te hebben met Peking. Sky News meldde dat het hoofd van de missie dr. Peter Ben Embarek vroeger fungeerde als een adviseur voor de Chinese overheid. Hij werkte voor de afdeling van de WHO in China, waar hij “beleids- en technisch advies gaf aan de Chinese regering over voedselveiligheid en voedingskwesties”. Hij ontving in 2017 ook de Scientific Spirit Award van het Chinese instituut voor voedselwetenschap en technologie. 

Een ander WHO-teamlid die banden blijkt te hebben met China is de Nederlandse viroloog dr. Marion Koopmans. In 2008 werd zij aangesteld als wetenschappelijk adviseur van het provinciaal centrum voor ziektebestrijding en -preventie in Guangdong.

Peter Daszak | Screenshot DeLantaarn

Van een derde lid, Peter Daszak, die voorzitter is van Eco Health Alliance, kwam aan het licht dat hij miljoenen dollars aan Amerikaans belastinggeld heeft ontvangen om zijn onderzoek naar coronavirussen te financieren. Het onderzoek verliep vaak in samenwerking met de wetenschappers van het Wuhan Institute of Virology. Hij werkt op die manier al ruim 15 jaar samen met uitgerekend het laboratorium dat hij als onafhankelijke researcher had moeten onderzoeken tijdens het bezoek van het WHO-team aan Wuhan.

In de nasleep van de uitbraak van COVID-19 schortten de VS elke financiering van het Wuhan Institute of Virology op, hetgeen gevolgen had voor Daszak’s groep EcoHealth Alliance. De VS eisten ook dat EcoHealth Alliance een inspectie van het Wuhan Institute of Virology door Amerikaanse federale ambtenaren zou op poten zetten. Maar in een interview met het tijdschrift Nature noemde Daszak deze eisen “afschuwelijk” en “absurd”. Hij beweerde ook dat hij niet op de eis kon ingaan omdat het naar eigen zeggen buiten zijn bevoegdheid viel.

Begin maart verklaarden 26 deskundigen uit de hele wereld in een open brief dat ondanks het bezoek van het team van deskundigen van de WHO aan China, de wereld nog geen stap dichter is gekomen bij het kennen van de oorsprong van COVID-19. Zij vroegen een nieuw onderzoek naar de oorsprong van Covid-19.

De Australische professor Nikolai Petrovsky vertelde toen aan Reuters dat: “…alle mogelijkheden op tafel blijven liggen. Ik heb nog geen enkel onafhankelijk wetenschappelijk bewijsstuk gezien dat één van die mogelijkheden uitsluit.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram