Met meer dan een miljoen bevestigde gevallen van coronavirus wereldwijd, hebben meer en meer mensen hun aandacht gericht op China, dat doordat het regime de uitbraak verborg en verkeerde informatie over de uitbraak die in Wuhan is begonnen. Inmiddels zijn mensen uit 200 landen geïnfecteerd.
In Duitsland, een van de zwaarst gestrafte landen, zijn meer dan 81.000 mensen besmet en zijn er bijna 4.000 mensen gestorven. Twee recente Duitse artikelen hebben de verantwoordelijkheid van de Chinese Communistische Partij (CCP) bij deze ramp benadrukt.
Een groot aantal niet-gemelde gevallen
Op 30 maart 2020 publiceerde Die Welt (El Mundo), een toonaangevende Duitse krant die in zo’n 130 landen wordt verkocht, een artikel met de titel “Coronavirus-crisis: hoe China de pandemie voor propagandadoeleinden wil gebruiken”. In het artikel legt een China Expert uit hoe het Chinese regime de wereld in gevaar brengt.
“Zonder de doofpot in Peking zou de pandemie van het coronavirus nooit zijn voorgekomen. Maar nu presenteert de populaire republiek zich als een redder en begint een propagandacampagne.”
Op 19 maart meldde de Chinese Nationale Gezondheidscommissie voor het eerst in de afgelopen twee maanden geen enkel nieuw geval van een lokale besmetting, maar telde 34 “geïmporteerde gevallen”. Dit patroon van bijna nul lokaal overgedragen gevallen en een handvol geïmporteerde gevallen zette zich de volgende weken voort, en het totale aantal bevestigde gevallen in China is de afgelopen weken vrijwel gelijk gebleven (ongeveer 82.000).
Het artikel van Die Welt deed twijfels rijzen over de gegevens vanuit China: “De vraag is of een epidemie binnen twee maanden zo radicaal kan worden beheerst dat er in een land met 1,4 miljard mensen vrijwel geen enkele nieuwe infecties meer voorkomt en of China de wereld cijfers voorschotelt die niet de werkelijkheid weerspiegelen, maar eerder de wensen van de Communistische Partij.”
Het artikel van Die Welt haalde een rapport aan van het Chinese tijdschrift Caixin waarin stond dat er elke dag meer dan een dozijn infecties waren in Wuhan, maar dat deze gevallen niet werden gemeld omdat de patiënten geen symptomen hebben.
Datzelfde Caixin-rapport verklaarde: “Het is waar dat tot 85 procent van degenen die besmet zijn met het coronavirus geen symptomen vertonen of zeer lichte symptomen hebben.”
De cijfers kloppen niet
In het artikel van Die Welt werd een ander Caixin-artikel aangehaald dat erop wees dat de officiële cijfers voor het dodental in China niet klopt. In het Caixin-artikel stond dat de crematoria in Wuhan begonnen met het toestaan van famillie van de overledenen om de assen van hun familieleden die stierven aan het virus af te halen. Het officiële dodental in Wuhan is echter slechts 2.531. In één van de crematorium werden echter 3.500 urnen geleverd. Het artikel van de Caixin herinnerde de lezer eraan dat er in Wuhan 8 dergelijke crematoria centers zijn.
Het artikel van Die Welt citeerde ook Jeremy Wallace van Cornell University, waarin hij zei dat cijfers een cruciale rol spelen in de Chinese politiek. “Toen de propagandamissie van de centrale overheid om de ‘oorlog’ tegen het virus te winnen duidelijk werd, veranderden de cijfers om die visie te kunnen verwezenlijken”, schreef hij op 23 maart in een artikel voor The Washington Post.
“Toen de propagandamissie van de centrale overheid om de ‘oorlog’ tegen het virus te winnen duidelijk werd, veranderden de cijfers om die visie te kunnen verwezenlijken”
WHO negeerde waarschuwingen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) speelde ook een bijzondere rol bij de ontwikkeling van de pandemie, schreef Die Welt in zijn artikel. Toen medische professionals in Wuhan de uitbraak op 30 december 2019 identificeerden, werden hun inspanningen om alarm te slaan zwaar bestraft.
De vooraanstaande communistische leider Xi Jinping werd op 7 januari op de hoogte gebracht, maar de Chinese CDC kondigde de epidemie pas op 20 januari aan, drie dagen voordat de provincie Hubei met 60 miljoen inwoners werd afgesloten.
Hoewel Taiwan geen lid is van de WHO, ‘waarschuwde het de WHO op 31 december voor mogelijke overdracht van het nieuwe virus van persoon op persoon’. Zijn waarschuwing werd door de WHO volledig genegeerd. Bruce Aylward , adjunct-directeur-generaal van de WHO, weigerde een Taiwan-gerelateerde vraag te beantwoorden tijdens een interview met RTHK, terwijl hij China prees voor het bereiken van “misschien wel de meest ambitieuze, behendige en agressieve beheersing van ziekten in de geschiedenis”.
Maar het verlies is reëel en experts schatten dat de meeste infecties voorkomen hadden kunnen worden als China tijdig had gehandeld. ‘Als er in China persvrijheid zou zijn, zou het coronavirus misschien geen pandemie zijn geworden’, verklaarde Reporters Without Borders op 24 maart.
Propaganda als instrument om de controle terug te krijgen
Hoewel de volksvergadering zonder alternatieve datum geschorst bleef, hief Hubei op 26 maart de blokkade op. Ondertussen verschijnen er talloze artikelen in door de CCP gecontroleerde media waarin Xi en de partij worden geprezen.
In het artikel van Die Welt stond dat alleen al op 24 maart de People’s Daily (de woordvoerder van de CCP) in drie van de zeven voorpagina-artikelen lovende kritieken bezorgde aan het adres van Xi. Taisu Zhang, professor aan de Yale University, zei dat de CCP dit deed om de controle terug te krijgen, zowel in eigen land alsook internationaal.
Voor sommige Europese functionarissen leken de inspanningen van China te werken. Een van hen is de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, die een live-video op Facebook de komst van Chinese hulpgoederen naar Italië vierde.
De CCP omschrijft zichzelf als een redder die andere landen helpt in crisistijd. “Vrijwel elk verhaal op de voorpagina van de overzeese propaganda-instellingen kondigt de inspanningen van China aan om verschillende landen te helpen met goederen en informatie, terwijl de superioriteit van de aanpak van Peking wordt benadrukt”, schreef een Amerikaans tijdschrift op 18 maart.
“China, het land waar het virus uitbrak en dat grotendeels verantwoordelijk is voor de wereldwijde verspreiding ervan, zou uiteindelijk sterker uit de pandemie kunnen komen”, waarschuwde het artikel in Die Welt.
T-online: Propaganda voor de CCP Coronavirus
“Terwijl andere delen van de wereld lijden onder het groeiende aantal infecties, probeert China de soevereiniteit over de crisis te verwerven en internationaal te gebruiken in zijn machtspolitiek”, meldde T-online, het grootste online nieuwsportaal van Duitsland, op 31 maart. ‘De huidige terugkeer naar een normaal dagelijks leven in China is de karikatuur van een ziek systeem dat volledig in dienst staat van de bijbehorende politieke ideologie.’
Hoewel functionarissen beweerden dat het dodental in het epicentrum van Wuhan 2.531 was, “schatten sommige inwoners van Wuhan dat het dodental van het coronavirus 26.000 zou kunnen zijn, op basis van het aantal geleverde urnen dat werd verdeeld over de gehele stad, ”merkt het artikel op, verwijzend naar een Newsweek-rapport van 29 maart. “Burgers op Chinese sociale media hebben gezegd dat zeven Wuhan-begrafenissen waarschijnlijk van 23 maart tot 4 april, de datum van Qingming, het traditionele festival voor de doden, gemiddeld 3500 urnen per dag zullen uitdelen. Volgens deze schatting zullen in een periode van 12 dagen 42.000 urnen worden verdeeld. ”
Als China sneller had gereageerd, had de omvang van de pandemie zelfs in het buitenland kunnen afnemen. “De CCP probeert daarentegen om de crisis uit te buiten ten dienste van hun buitenlands beleid”
Bron: Minghui.org