fb pixel
Keuze van de Lezer, Wereldwijd

Donald J. Trump: Wat heeft hij eigenlijk bereikt?

Bron: Wikimedia

Alles wat in de Verenigde Staten is gebeurd sinds het aantreden van Donald J. Trump als Amerikaanse president, lijkt misschien ongekend, nochtans heeft Amerika er al eerder mee te maken gehad. In 1860 koos Amerika de eerste Republikeinse president. Ze noemden hem een extremist en een autoritair, en ook toen werd hij door de Democraten voortdurend aangevallen. Sommigen probeerden het land op te breken in plaats van zijn verkiezing te accepteren.

Maar Abraham Lincoln ging onverschrokken door en slaagde erin om uiteindelijk Amerika alsnog te verenigen. De haat van zijn tegenstanders was zodanig groot dat hij het uiteindelijk met zijn leven moest bekopen nadat hij in 1865 tijdens een theatervoorstelling in Washington D.C werd neergeschoten.

President Lincoln werd op 14 april 1865 vermoord in het Ford’s Theatre in Washington D.C. Het theater bestaat vandaag nog steeds | Bron:Wikimedia

Donald J. Trump wordt vanaf het prille begin stelselmatig aanzien als een regelrechte bedreiging voor de democratie en zelfs de wereldvrede.

De inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten | Bron:Wikimedia

Lorenzo Terrière, Doctoraats­­-onder­zoeker politieke wetenschappen aan de UGent schreef een opiniestuk in ‘de Standaard’ met daarin een opsomming van de verwezenlijkingen van de regering Trump tijdens de afgelopen 4 jaar.

Je kan zijn stijl betwisten en het mag duidelijk zijn dat Trump alles behalve een standaard politicus is. Maar wanneer het gaat over zijn verkiezingsprogramma uit 2016, kunnen we enkel concluderen dat hij nagenoeg compromisloos heeft uitgevoerd waarvoor hij werd verkozen, en dit is iets waarin hij duidelijk verschilt van zowat iedere standaard politicus. Maar waar hebben we het dan zoal over? 

 

 • Het IS-kalifaat werd nagenoeg volledig opgedoekt
 • De morele ­‘rode lijn’ tegenover de Syrische leider Assad werd gehandhaafd met doelgerichte acties
 • Amerikaanse troepen werden eindelijk uit het verre Irak en Afghanistan teruggehaald
 • Van de dreiging vanuit Noord Korea is nagenoeg geen sprake meer
Trump ontmoet Kim Jong-un op een top in Singapore, juni 2018 | Bron:Wikimedia
 • Iran is heel wat minder assertief sinds zijn beruchte generaal Qassem Soleimani werd uitgeschakeld
 • In eigen land verlaagde Trump de vennootschapsbelasting voor bedrijven en de personenbelasting voor ­gezinnen
Trump spreekt met automobielarbeiders in Michigan, maart 2017 | Bron:Wikimedia
 • Sedert het aantreden van Trump stegen de aandelen­indexen Dow Jones en Nasdaq respectievelijk met 34 procent en 118 procent in waarde
 • Oneerlijke handelspraktijken vanuit China werden aan banden gelegd
Donald Trump samen met de Chinese leider Xi Jinping op de G20-top van 2018 | Bron:Wikimedia
 • Tezelfdertijd werd Europa gedwongen om eindelijk mee te betalen aan zijn eigen defensie – een onvervulde eis van veel voorgangers van Trump
 • De VS stapten uit het ­klimaatverdrag maar verlaagden in 2019 wel hun CO2-uitstoot met 3 procent
 • Zowel Obama alsook Hillary Clinton hadden het tijdens hun verkiezingscampagne over het inperken van de migratiestromen, desnoods met ­fysieke barrières. Obama liet het bij woorden. Trump benoemt problemen en oplossingen die in vele geesten leven, maar die weinigen durven uit te ­spreken.

Wat opvalt is dat je deze lijst nagenoeg nergens anders kan terugvinden in de media. Het dient gezegd te worden dat de mainstream media genadeloos is geweest voor Trump. Het is de rol die de media zichzelf heeft opgelegd. In welke mate wordt onze visie over Trump bepaald door labels die worden opgespeld vanuit diezelfde media?

In de docu-film ‘Death of a Nation’ uit 2018 probeert filmaker Dinesh D’Souza een antwoord te geven op al deze vragen vanuit een historisch perspectief. Dinesh D’Souza, zelf het perfecte voorbeeld van ‘The American dream’ als een immigrant uit India, werkte voorheen als beleidsanalist in het witte huis onder President Ronald Reagan en is daarnaast een bekroonde schrijver en filmmaker.

De volgende documentaire is voor iedereen een absolute aanrader om beter te begrijpen waarom de huidige presidentsverkiezingen door velen aanzien wordt als waarschijnlijk de belangrijkste die de V.S. ooit heeft meegemaakt.

Producer | schrijver:

Schrijver: Dinesh D’Souza (bekroonde schrijver en filmmaker)

Regie: BRUCE SCHOOLEY 

Producer: GERALD R. MOLEN (won een Oscar voor zijn werk als producer van Schindler’s List)

Meer info:

Dinesh D’Souza is a best-selling author and filmmaker.

Born in Mumbai, India, Dinesh has truly lived the American Dream. He moved to the United States to attend school on a Rotary Scholarship, and, following graduation from Dartmouth College, he went on to work in the Reagan White House as a policy analyst.

D’Souza has served as a John M. Olin Fellow at the American Enterprise Institute and Robert and Karen Rishwain Fellow at Stanford University. D’Souza has won numerous awards including “Best Documentary” for America: Imagine The World Without Her (The Dove Foundation), and he has been called one of the “top young public-policy makers in the country” by Investor’s Business Daily.

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | Keuze van de Lezer, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.