fb pixel
China

Documentaire: VPRO Tegenlicht: ‘China: alles onder controle’

Bron: Unsplash

Nu de rol van China in de nieuwe wereld na corona belangrijker is dan ooit, worden we gedwongen anders te kijken naar het land. Maar hoe doe je dat als betrouwbare informatie uit China moeilijk te krijgen is?

Deze documentaire werd uitgezonden op 31 mei 2020 op de VPRO Nederland en kan online herbekeken worden via de volgende link.

China: Alles onder controle. Open deze link en scroll naar boven…

Ai Wei Wei, kunstenaar: “80% van de doorsnee (Chinese) burgers is waarschijnlijk tevreden over de Communistische Partij. Maar ze zijn ook niks anders gewend. Ze worden al hun hele leven gehersenspoeld. Met succes…”

Gwyneth Kwai-lam Ho, Journalist: “Europese regeringen vinden het onverstandig om de toenemende invloed van China te bestrijden maar als je er niets tegen onderneemt zal het uiteindelijk het democratische stelsel uithollen … Wat gebeurt in Hongkong is een les voor de rest van de wereld.”

Kijk ook naar: VPRO Tegenlicht Meet Up #179: China, alles onder controle

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.