fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Deskundigen vragen een nieuw onderzoek naar de oorsprong van Covid-19: ‘De wereld tast nog steeds in het duister’

Bron: Unsplash

In een open brief hebben 26 deskundigen uit de hele wereld verklaard dat ondanks het bezoek van een team van deskundigen van de WHO aan China in januari, de wereld geen stap dichter is gekomen bij het kennen van de oorsprong van COVID-19.

Onder hen is professor Nikolai Petrovsky, een vaccinatiedeskundige aan de Flinders University in Adelaide, Australië: “Op dit moment zijn we nog geen stap verder dan een jaar geleden.”

In januari bezocht een team van wetenschappers, uitgekozen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ziekenhuizen en onderzoeksinstituten in Wuhan, de stad in China waar het coronavirus werd geïdentificeerd, op zoek naar aanwijzingen over de oorsprong van COVID-19.

Maar de missie is onder vuur komen te liggen, doordat critici de WHO ervan beschuldigen te veel te vertrouwen op politiek gedreven Chinees onderzoek en gegevens.

Teamleden zeiden ook dat China terughoudend was om vitale gegevens te delen die zouden kunnen aantonen dat COVID-19 al maanden eerder circuleerde dan eerst werd aangenomen.

Tijdens een persconferentie ter afsluiting van het WHO-bezoek aan Wuhan leek de leider van de missie, Peter Ben Embarek, de mogelijkheid uit te sluiten dat het virus uit een laboratorium in Wuhan was gelekt.

Maar Petrovsky vertelde aan Reuters dat: “…alle mogelijkheden op tafel blijven liggen en dat ik nog geen enkel onafhankelijk wetenschappelijk bewijsstuk heb gezien dat een van die mogelijkheden uitsluit.”

Petrovsky zei verder dat het “geen enkele zin heeft” om ook maar één mogelijkheid uit te sluiten en zei dat het doel van de open brief was “om wereldwijd erkend te krijgen dat nog niemand de bron van het virus heeft geïdentificeerd en dat we moeten blijven verder zoeken”.

“We moeten met een open geest te werk gaan en als we bepaalde wegen uitsluiten omdat ze te gevoelig worden geacht, is dat niet hoe de wetenschap te werk zou moeten gaan,” zei hij.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen, aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.