fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-Wereldwijd, Covid-19, Wereldwijd

Deskundigen vragen een nieuw onderzoek naar de oorsprong van Covid-19: ‘De wereld tast nog steeds in het duister’

Bron: Unsplash

In een open brief hebben 26 deskundigen uit de hele wereld verklaard dat ondanks het bezoek van een team van deskundigen van de WHO aan China in januari, de wereld geen stap dichter is gekomen bij het kennen van de oorsprong van COVID-19.

Onder hen is professor Nikolai Petrovsky, een vaccinatiedeskundige aan de Flinders University in Adelaide, Australië: “Op dit moment zijn we nog geen stap verder dan een jaar geleden.”

In januari bezocht een team van wetenschappers, uitgekozen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ziekenhuizen en onderzoeksinstituten in Wuhan, de stad in China waar het coronavirus werd geïdentificeerd, op zoek naar aanwijzingen over de oorsprong van COVID-19.

Maar de missie is onder vuur komen te liggen, doordat critici de WHO ervan beschuldigen te veel te vertrouwen op politiek gedreven Chinees onderzoek en gegevens.

Teamleden zeiden ook dat China terughoudend was om vitale gegevens te delen die zouden kunnen aantonen dat COVID-19 al maanden eerder circuleerde dan eerst werd aangenomen.

Tijdens een persconferentie ter afsluiting van het WHO-bezoek aan Wuhan leek de leider van de missie, Peter Ben Embarek, de mogelijkheid uit te sluiten dat het virus uit een laboratorium in Wuhan was gelekt.

Maar Petrovsky vertelde aan Reuters dat: “…alle mogelijkheden op tafel blijven liggen en dat ik nog geen enkel onafhankelijk wetenschappelijk bewijsstuk heb gezien dat een van die mogelijkheden uitsluit.”

Petrovsky zei verder dat het “geen enkele zin heeft” om ook maar één mogelijkheid uit te sluiten en zei dat het doel van de open brief was “om wereldwijd erkend te krijgen dat nog niemand de bron van het virus heeft geïdentificeerd en dat we moeten blijven verder zoeken”.

“We moeten met een open geest te werk gaan en als we bepaalde wegen uitsluiten omdat ze te gevoelig worden geacht, is dat niet hoe de wetenschap te werk zou moeten gaan,” zei hij.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn