Zaterdagavond was voor de eerste keer een avondklok vanaf 21h00 van kracht in heel Nederland als coronamaatregel. De nacht van zondag op maandag verliep niet zonder slag of stoot. In Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Breda, Enschede, Oosterhout, Helmond, Venlo, Stein, Roermond, Arnhem, Apeldoorn en Tilburg ontaardden demonstraties tegen de coronamaatregelen in zware rellen met de politie. Op het Museumplein in Amsterdam en in de Eindhovense binnenstad gebruikte de politie het waterkanon en traangas om een eind te maken aan protesten. In Enschede werd een ziekenhuis het doelwit van een handje vol relschoppers. Van maandag op dinsdag volgde nog een nacht van onrusten in verschillende Nederlandse steden en gemeenten. Volgens de Nederlandse politie zou het gaan om de ergste rellen in 40 jaar.
In de nacht van 24 op 25 januari sprak John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven, zijn ongenoegen uit over rellen in zijn stad: “Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog.”
Premier Rutte noemde de gebeurtenissen “ontoelaatbaar … Elk normaal mens kan hier alleen met afschuw kennis van nemen. Wat bezielt deze mensen?”. Hij zei ook: “Dit heeft niets te maken met protesteren of met strijden voor de vrijheid. Het is crimineel geweld.”
Maar de groep van demonstranten die niet uit waren op rellen zien het anders.
In hun ogen kun je onze samenleving momenteel niet bepaald een vrije samenleving noemen. De harde lockdowns wegen steeds zwaarder door op de mensen. Maar aangezien demonstraties verboden zijn, wordt ook nog eens het demonstratierecht met de voeten getreden, wat neerkomt op een verdere beroving van de vrijheid. Al maandenlang worden diegenen die twijfels uiten over de coronamaatregelen de mond gesnoerd. Ze voelen zich weggezet als complotdenkers en de mainstream media startte een heuse propagandaoorlog om alle empathie richting deze mensen weg te nemen.
Is het de schuld van het virus of is het de lockdown die ons van onze vrijheid heeft beroofd? Dat is de hamvraag voor velen onder hen, terwijl er amper of geen ruimte meer wordt voorzien om deze vraag zelfs ook maar te stellen.
Zelfs de WHO is niet langer een voorstander van harde lockdowns als een ‘oplossing’. Een strategie waarbij de zwakken (woonzorgcentra, rusthuizen etc.) zo goed mogelijk worden beschermd terwijl het actieve deel van de samenleving aangespoord wordt om niet te blijven stilzitten en de economie vooral draaiende te houden werd nergens toegepast. Alles zo lang mogelijk openhouden totdat de ziekenhuizen tegen de limiet van hun capaciteit aanzitten en daarna met z’n allen vol op de rem. Dat lijkt een algemene strategie te zijn in de meeste landen. Eerder al leek Zweden een goed voorbeeld van hoe het ook anders kan. Maar hoe je het ook draait of keert, onze politici staan met de handen in het haar en het geduld van de mensen is niet onbegrensd.

Er lijkt zich een vicieuze cirkel te vormen waarvan het momenteel alles behalve duidelijk is hoe eruit te geraken. Politici reageren misnoegd op iedere vorm van commentaar op de maatregelen rondom corona en aangezien in hun ogen de ‘beste stuurlui aan wal staan’ wordt iedere vorm van kritiek stelselmatig weggewimpeld. Het leidt tot nog meer frustraties en de avondklok was voor velen dan ook de spreekwoordelijke druppel. In Nederland is er ook veel discussie geweest over het nut van een avondklok. “Een veelgehoorde analyse is dat die discussie voor nog meer twijfel heeft gezorgd.” zei Nederlandcorrespondent voor de VRT Joris van Poppel. In totaal werden van zondag op maandag 3.600 boetes uitgedeeld aan mensen die de avondklok overtraden.
Het tragische is dat deze demonstraties worden gehijacked door relschoppers en het zijn deze relschoppers die de demonstraties doen omslaan in chaos. Indien de overheid vervolgens iedereen over dezelfde kam scheert zal het resultaat net het omgekeerde zijn. De chaos zal leiden tot nog meer restrictie vanuit de overheid terwijl dat nu net hetgeen was waar initieel tegen werd gedemonstreerd. Met zo weinig oog voor de andere kant van het verhaal, hoe hoog zal de prijs voor vrijheid dan worden?
Een Big-Government mentaliteit zou een zeer beangstigende gedachte moeten zijn rekening houdend met wat de geschiedenis ons hierover kan leren. Het kan leiden tot onomkeerbare narigheden dus om de tegenstanders van de harde lockdown strategieën stelselmatig te gaan labelen als geradicaliseerde complotdenkers is vanuit deze optiek misschien niet de verstandigste keuze.
Stel dat ze gelijk hebben?