fb pixel
China, Nieuws

De voddenventen van Europa: MEP schuwt woorden niet omtrent investeringsakkoord met China

Bron: Unspash

Ten zuiden van de taalgrens zet Europees Volksvertegenwoordiger Raphael Glucksmann in een praatprogramma de puntjes op de i wat betreft de Europese betrekkingen met China. De vertaling van zijn donderpreek wordt u met plezier geboden door De Lantaarn.

Raphaël Glucksmann | Europarlementslid voor Frankrijk

“Ik bedenk dat we worden geregeerd door slaafse voddenventen, die niet enkel commercieel gewin boven de mensenrechten plaatsen — het gaat zelfs dieper — ze plaatsen het commerciële gewin van enkele grote bedrijven boven de schending van mensenrechten, dwangarbeid, en de vernietiging van een volk in slavernij, maar ook boven de strategische belangen van onze naties.

Het volledige voorbije jaar zei men steeds dat de nieuwe prioriteit het verhuizen van onze productie was. De nieuwe prioriteit was zogezegd niet langer afhankelijk te zijn van China voor de productie van mondmaskers, geneesmiddelen, en zowat alles wat ons in leven houdt — we zijn immers volledig afhankelijk geworden van China. En het eerste dat onze leiders doen, is een investeringsakkoord met China tekenen, die de Europeanen dwingt om nog meer in de Chinese productie te investeren. Dat is namelijk de realiteit van dit akkoord.

Ze betreden met andere woorden niet enkel de rechten van de Oeigoeren — door het feit dat onze grote bedrijven, via hun Chinese producenten, van de dwangarbeid van de Oeigoeren profiteren — ze verbreken ook hun eigen belofte die ze tijdens het hele pandemie jaar hebben gemaakt, namelijk: “We hebben nu begrepen dat deze globalisatie ons in een positie van afhankelijkheid en onderdanigheid heeft gebracht. We zullen dus een politieke koerswijziging uitwerken, die onze strategische autonomie herbevestigt.” Het eerste wat ze echter doen is — om VW, Siemens, en al die grote bedrijven te plezieren, die sinds het eind van de jaren negentig met handen en voeten aan China zijn gebonden — een investeringsovereenkomst tekenen.

Dit is op hetzelfde moment dat het Verenigd Koninkrijk, Canada, en de Verenigde Staten de import van producten afkomstig van dwangarbeid van Oeigoeren verbieden. In Europa? Niets. Niets, buiten dit investeringsakkoord. Het is een schande.

Het is een schande, een morele dwaling, en een zware politieke fout.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | China, Nieuws

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.