fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-China, China

De opmars van China als wereldmacht: ‘Het is ongelooflijk dat Europa in die val is getrapt’

Bron: Unsplash

Europa moet zich dringend wapenen tegen de opmars van China als wereldmacht, zegt de Nederlandse ex-bankier en sinoloog Henk Schulte Nordholt in een interview met ‘De Tijd’. 

Schulte Nordholt: “Het Chinese model wordt [door Peking] nadrukkelijk aangeprezen als het ideale model  voor de rest van de wereld, maar het Westen moet erover waken dat het niet wordt meegesleept in de ondermijning door de Chinese propagandamachine.”

Over het investeringsakkoord dat de EU en China eind vorig jaar sloten is Schulte Nordholt onverbiddelijk: “Het is ongelooflijk dat Europa in die val is getrapt … Onderhuids sluimert een zekere minachting bij de Chinezen voor het Europese beleid, waarin veel lucht zit en weinig substantie … De Chinese wereldorde is fundamenteel antidemocratisch. Als we willen dat die over pakweg twintig jaar niet domineert, moeten de westerse landen de handen in elkaar slaan.”

Lees het volledige artikel via de link in de bronvermelding

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen, aanbevolen-China, China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.