Afgelopen woensdag, na vier weken onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus, heeft het team van deskundigen onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Chinese stad Wuhan verlaten. Een dag eerder had het team nog een persconferentie gegeven waarin werd verklaard dat meer werk nodig zal zijn om de ware oorsprong van het virus te achterhalen, dat wereldwijd miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Peter Ben Embarek, die aan het hoofd stond van het team van deskundigen, zei ook dat het “uiterst onwaarschijnlijk” is dat een lek in het instituut voor virologie in Wuhan de uitbraak heeft veroorzaakt. Het team kwam tot deze conclusie na een bezoek aan de faciliteit vorige week. Het bezoek duurde amper drie uur.
In een artikel in The Washington Post werd eerder uitvoerig ingegaan op de mensen die in het laboratorium hebben gewerkt en met welk soort virussen zij hebben gewerkt. Er werd gesteld:
“Om uit te vinden of er een lek of laboratoriumongeluk is geweest in het instituut voor virologie in Wuhan, zou men het onderzoek dat daar is gedaan zorgvuldig moeten bestuderen, inclusief gearchiveerde labnotities, verslagen van experimenten en gegevens van communicatie binnen het lab, zoals e-mail, alsmede vleermuis-samples, virale stammen en alle sequenties uit de collectie van het instituut om ze te vergelijken met de gekende genetische blauwdrukken van het coronavirus. Dit vereist transparantie en verificatie van de herkomst van gegevens en monsters, maar die informatie is niet beschikbaar”.
Op de vraag of China het team van deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie voldoende toegang heeft verschaft, antwoordde Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:
“Wel, ik denk dat we er nog niet uit zijn. Ik denk dat de Chinezen in ieder geval niet de vereiste transparantie hebben geboden die wij nodig hebben en die de internationale gemeenschap net zo belangrijk vindt.”
De deskundigen spraken enkel met mensen die van tevoren door de Chinese autoriteiten werden geselecteerd, terwijl zij toegang kregen tot documenten en onderzoeken van Chinese wetenschappers. De reis omvatte niet het uitvoeren van hun eigen onafhankelijke studies. Het team bracht vorige week ook een kort bezoek aan de dierenmarkt van Huanan, die wordt beschouwd als de plaats van de eerste besmettingshaard alsook verschillende ziekenhuizen.
Het team van deskundigen kwam op basis van hun inspectie tot de eindconclusie dat vleermuizen nog steeds de meest waarschijnlijke bron van het virus zijn, met een mogelijke tussengastheer waarna het virus zou zijn overgegaan op mensen. De overdracht van het virus via bevroren voedsel werd ook als een mogelijkheid genoemd “die het onderzoeken waard was”.
Na hun verblijf in Wuhan komen de conclusies van het team hiermee in grote lijnen overeen met de verhaallijn van de CCP over de oorsprong van het virus. Met de ‘bevroren voedsel’ theorie wordt ook de optie opengehouden dat het virus eventueel van buiten China het land kan zijn binnengekomen.
Tijdens een interview met fox news, zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat hij de eindconclusie van het onderzoek van de WHO alvast niet gelooft.
“Ik wacht op hun rapporten en analyse,” zei Pompeo. “Maar ik geloof niet dat ze de toegang hebben gekregen die ze nodig hadden … Ik hoop dat ze alle gegevens en wetenschappers in het Wuhan-laboratorium hebben kunnen zien en dat ze die wetenschappers onder vier ogen hebben kunnen interviewen, zodat ze daadwerkelijk de waarheid konden vertellen over wat er daar heeft plaatsgevonden, en niet onder toezicht van iemand van de Communistische Partij die achteraan in de kamer meeluistert om ervoor te zorgen dat ze de lijn van de Communistische Partij volgen.”
Onder Mike Pompeo heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal opmerkelijke incidenten opgelijst die zich einde 2019 voordeden in het virologielab van Wuhan. Volgens Pompeo ligt hier de verantwoordelijkheid voor de uitbraak van het virus.
Het WHO-team gaf verder geen commentaar hierover en verklaarde enkel dat “…de mogelijkheid van een lek in het lab vanaf nu kan worden uitgesloten.”