fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Covid-19, Lokaal

Corona veroorzaakt nooit geziene drukte bij Belgische psychologen; Wachtlijsten worden zelfs afgesloten

Bron: Pexels

De coronamaatregelen eisen hun tol. Meer en meer mensen voelen zich neerslachtig, bang of afgesneden van de samenleving. In België worden heel wat psychologen zodanig overspoeld door aanvragen van patiënten dat in sommige gevallen de wachtlijsten zelfs volledig worden afgesloten. Dat blokletterde Het Laatste Nieuws maandag op hun voorpagina. Het nieuws werd bevestigd door Koen Lowet, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen.

“De wachtlijsten zijn inderdaad alleen maar langer geworden, tot op het punt dat meer en meer collega’s nu melden dat ze hun wachtlijsten moeten afsluiten omdat ze geen zinnig perspectief meer kunnen geven op korte termijn. We spreken dan over wachttijden die oplopen tot meer dan een jaar. En dat is toch wel uniek”, zei Koen Lowet tijdens een interview met Radio 2. 

“Er heeft lange tijd in België een grote taboe op gerust om naar een psycholoog te stappen om te praten over je psychische problemen. Maar mensen hebben geleidelijk aan toch makkelijker hun weg gevonden naar de psycholoog. Er was dus al [voor corona] een stijging van het aantal patiënten bij psychologen in België.”

De coronamaatregelen wegen zwaar door bij de mensen en dat werd vooral duidelijk in het aantal aanvragen voor een consultatie bij psychologen vanaf de tweede lockdown. Maar er is volgens Koen Lowet ook een opvallende nieuwe groep patiënten bijgekomen: “Dat zijn vooral de zorgverleners zelf, artsen en verpleegkundigen die we nu ook meer en meer zien opdagen op onze consultaties.”

Volgens Koen Lowet  wordt ook voor de psychologen zelf de situatie hoe langer hoe meer onhoudbaar: “We zien collega’s die echt over hun eigen grenzen aan het gaan zijn, om toch maar zoveel mogelijk patiënten te ontvangen en soms tot zeer laat zitten te werken … Er zijn mensen die aangeven dat ze stilaan aan het opbranden zijn. Psychologen zijn ook maar mensen, en je ziet dat ze nu zelfs bij elkaar te rade gaan.”

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Covid-19, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.