fb pixel
China, Covid-19

Corona-hotspots in China nemen toe in de aanloop naar het Chinese nieuwjaar

Bron: Unsplash | Shenzhen, Guangdong Province, China | joshua-fernandez

China heeft te maken met de grootste heropflakkering van het Coronavirus sinds maanden.

In deze periode komt in China stilaan de jaarlijkse grootste migratiestroom ter wereld op gang waarbij Chinezen afreizen naar familie en vrienden doorheen heel China om het Chinese nieuwjaar te vieren dat dit jaar zal doorgaan op 12 februari. Maar dit jaar dringen tientallen Chinese provincies en steden er bij de mensen op aan niet onnodig te reizen, maar ter plaatse te blijven om op die manier het virus in te dammen.

Het aantal officieel gemelde gevallen is nog steeds klein in vergelijking met die in Westerse landen. Door het gebrek aan transparantie vanuit het Chinese communistische regime is het uitermate moeilijk voor buitenstaanders om een juist en volledig beeld te schetsen van de huidige situatie in China.

Hebei

Het jaar 2021 begon met een golf van besmettingen met het Coronavirus in de Noord-Chinese provincie Hebei, voornamelijk in de provinciehoofdstad Shijiazhuang. De stad werd op 3 januari een “oorlogszone” nadat de plaatselijke autoriteiten een tiental nieuwe gevallen van COVID-19 hadden gemeld. Scholen werden gesloten en het openbaar vervoer werd stilgelegd.

Binnen enkele dagen was er in Shijiazhuang sprake van een volwaardige uitbraak, waarbij honderden nieuwe gevallen werden gemeld. De plaatselijke autoriteiten gaven de opdracht om miljoenen mensen te testen. 

Heilongjiang

De noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang heeft officieel 448 bevestigde gevallen van COVID-19 gemeld tot 18 januari, maar volgens plaatselijke getuigen is de werkelijke situatie veel erger dan de officiële gegevens.

Jilin

Ook in de provincie Jilin, dat in het zuiden grenst aan Heilongjiang, besmette een superverspreider in totaal 144 plaatselijke bewoners het geen de laatste golf op gang bracht.

In de steden Gongzhuling en Tonghua begonnen ambtenaren de deuren van bewoners in het zwaarst getroffen district af te sluiten om te voorkomen dat mensen naar buiten zouden gaan, en loofden een beloning van 5.000 yuan (640 Euro) uit voor iedereen die overtreders kon opsporen. 

Peking

Kleine supermarkt in Peking

Ook volgens The Epoch Times verspreidt een recente COVID-19 uitbraak in de Chinese hoofdstad Peking zich in meerdere districten. Een plaatselijk ziekenhuis werd gesloten en honderden inwoners werden overgebracht naar quarantainecentra. The Epoch Times sprak met enkele inwoners van Beijing die ook hun frustratie uitten over de recente stijging van de voedselprijzen.

De autoriteiten in Peking hebben de recente uitbraken toegeschreven aan reizigers die vanuit het buitenland naar China zijn gereisd. Het Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie van Peking heeft aangekondigd dat er ook gevallen zijn van patiënten die besmet zijn met de nieuwe variant van het virus uit het Verenigd Koninkrijk. Aangenomen wordt dat deze variant via Hongkong is overgekomen.

Clusters van plaatselijke besmettingen doken in Peking al op sinds ten minste 14 december, maanden nadat de autoriteiten de overwinning hadden uitgeroepen op de uitbraken van de afgelopen zomer.

Shanghai

Tot voor kort meldden de autoriteiten van Shanghai weinig tot geen plaatselijke besmettingen en legden zij de schuld voor de frequente opflakkeringen bij geïmporteerde gevallen uit het buitenland.

Op videobeelden die de plaatselijke bevolking naar The Epoch Times stuurde, waren echter taferelen te zien die deden denken aan de eerste dagen van de uitbraak in Wuhan vorig jaar. Een medewerker van een treinstation vertelde aan The Epoch Times dat hij meerdere passagiers, zowel ouderen als jongeren, plotseling op de grond zag vallen. Naar verluid waren zij het slachtoffer van het virus.

“De laatste tijd is het aantal treinreizigers minder dan de helft van het normale verkeer”, zei hij. “Als inwoners hebben we het gevoel dat het virus al terug verspreid is, maar dat het stadsbestuur de berichtgeving erover streng controleert.” Een vriend van hem verdween nadat hij foto’s in verband met de uitbraak op WeChat had gepost. Het account van de vriend werd ook stopgezet.

Net als in Peking werden in zwaar getroffen districten duizenden inwoners naar quarantainecentra overgeplaatst.

De heropflakkering van het virus op verschillende plaatsen in China leidt ook tot productieproblemen voor het Chinese vaccin. Volgens een VRT artikel hebben veel arbeiders het werk neergelegd en zijn al naar huis vertrokken voor Chinees Nieuwjaar, uit vrees dat ze vast komen te zitten door een nieuwe lockdown.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | China, Covid-19

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.