Tijdens een toespraak op 1 februari waarschuwde Yang Jiechi, een Chinese topdiplomaat, de regering-Biden om de “rode lijn” van Peking niet te overschrijden.
“De Verenigde Staten moeten ophouden zich te mengen in de aangelegenheden van Hong Kong, Tibet en Xinjiang”, zei Yang tijdens een online conferentie die werd georganiseerd door de in New York gevestigde non-profit organisatie het National Committee on U.S.-China Relations. Hij noemde deze kwesties “interne aangelegenheden”.
Yang voegde eraan toe: “Elke overschrijding van deze rode lijn zal uiteindelijk de betrekkingen tussen China en de VS alsook de Amerikaanse eigen belangen ondermijnen”.

Hij zei ook dat de VS zich strikt moet houden aan het een-Chinabeleid met betrekking tot Taiwan. Taiwan staat onder zelfbestuur terwijl Peking beweert dat het deel uitmaakt van het Chinese grondgebied. Daarnaast waarschuwde Yang ook om zich niet te verzetten tegen de Chinese militarisering van de Zuid-Chinese Zee.
De afgelopen vier jaar confronteerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onder de regering-Trump China met de enorme mensenrechtenschendingen tegen Falun Gong-beoefenaars, de inwoners van Hongkong, moslimminderheden, Tibetanen en Oeigoeren, door visumbeperkingen en sancties op te leggen aan functionarissen van de Chinese Communistische Partij (CCP) die verantwoordelijk zijn voor deze schendingen van de mensenrechten.
Bovendien heeft de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vorige maand de vervolging van Oeigoeren en andere etnische moslimminderheden door de CCP uitgeroepen tot genocide en “misdaden tegen de menselijkheid”.
Het ministerie van Justitie heeft alleen al in 2019 meer aktes van inbeschuldigingstelling ingediend in verband met China’s diefstal van intellectuele eigendommen en aanverwante misdrijven dan tijdens de acht jaar van de regering-Obama.
Yang riep de regering-Biden op om de relatie tussen China en de VS terug te “herstellen” naar een “voorspelbaar en constructief groeipad”.
Matthew Pottinger, een Amerikaanse topadviseurs ten tijde van de regering Trump waarschuwde de nieuwe regering Biden voor China’s werkwijze: “Een van de voornaamste dingen die ik zou willen meegeven, is dat je zeker niet in hun ‘onderhandelingsval’ moet trappen.”
Hij wees erop dat Beijing deze onderhandelingsval al 20 jaar op de VS toepast en hij vertelde een anekdote over hoe Bob Lighthizer, de voormalige Amerikaanse afgevaardigde voor de buitenlandse handel “…aan het hele kabinet van de regering Trump een grafiek liet zien met daarop alle onderhandelingen die we in de afgelopen twintig jaar met China hebben gevoerd… en hoe het handelstekort van de VS en ons verlies van intellectuele eigendommen alleen maar bleef stijgen. Het werd erger en erger met elke opeenvolgende regering, en met elke opeenvolgende formele dialoog.”
De bezorgdheid neemt toe dat China deze ‘onderhandelingsval’ opnieuw met succes zal kunnen toepassen bij de huidige regering.
Jacob Gunter, senior beleids- en communicatiemanager bij de Kamer van Koophandel van de Europese Unie in China gaf op Twitter zijn eigen samenvatting van Yang’s toespraak.
“Ik zal u de 28 minuten durende videoconferentie besparen en de toespraak van Yang Jiechi als volgt samenvatten: het is allemaal de schuld van Trump, dus laten we teruggaan naar de status quo van 2015.” en hij voegde eraan toe: “Het gebrek aan zelfs geveinsde introspectie is niet eens meer verrassend.”
I'll save you the 28 minutes of spotty video and summarize Yang Jiechi's speech here: "Trump bad, it's all his/your fault, and let's just go back to the 2015 status quo."
The lack of even feigned introspection isn't even surprising anymorehttps://t.co/uR9CS5kH7i via @YouTube
— Jacob Gunter (@Jacob_T_Gunter) February 2, 2021
De in de V.S. gevestigde Chinadeskundige Tang Jingyuan zei in een telefonisch interview met The Epoch Times dat het Chinese regime zowel zachte als harde tactieken gebruikt om de regering Biden onder druk te zetten, in de hoop de officiële dialoog met de Verenigde Staten te hervatten: “Yang’s toespraak was een voorbeeld van een zachte aanpak, terwijl de recente schendingen van het luchtruim van Taiwan een voorbeeld is van een harde tactiek.”
Tang is ervan overtuigd dat het Chinese regime wil “terugkeren naar de tijd toen mensenrechten en handel van elkaar losgekoppeld waren” tijdens onderhandelingen, zodat het regime zaken kan doen met de Verenigde Staten, terwijl het de mensenrechten kwesties negeert.