fb pixel
aanbevolen, aanbevolen-China, China

Chinese christenen in geheime hersenspoel-kampen: “vergelijkbaar met de methoden die tegen Falun Gong worden gebruikt”

Bron: Unsplash

Volgens een reportage van ‘Radio Free Asia’ houden de Chinese autoriteiten christenen gevangen in geheime, mobiele “hervormings”-faciliteiten om hen te dwingen hun geloof op te geven.

Een lid van een christelijke “huiskerk” in de zuidwestelijke provincie Sichuan (die anoniem wenst te blijven onder het pseudoniem Li Yuese) zei dat hij maandenlang in zo’n faciliteit werd vastgehouden na een inval in zijn kerk in 2018.

“Het was een mobiele faciliteit, die gewoon ergens in een kelder kon worden opgezet,” zei Li.

Volgens Li wordt de faciliteit gerund door het United Front Work Department van de Chinese Communistische Partij (CCP), samen met de Chinese staatsveiligheid: “De verantwoordelijken waren van verschillende regeringsdepartementen … Het heeft zijn eigen politieke en juridische comité werkgroep, en ze richten zich vooral op christenen die lid zijn van huiskerken.”

Kerkdienst in een christelijke ‘huiskerk’ in Peking | Credits: Huang Jinhui 2015

“Huiskerken” is een term voor niet-geregistreerde christelijke kerken, wat betekent dat zij niet erkend zijn door de zogenaamde ‘Chinese Katholieke Patriottische Vereniging’ (CKPV) of de ‘Patriottische Drie-Zelf Beweging’ van de CCP. Zij zijn vaak het doelwit van de staatsveiligheid, hoewel ook geregistreerde kerken al wel eens het doelwit zijn geweest.

De strikt atheïstische Chinese Communistische Partij oefent strenge controle uit op elke vorm van religieuze praktijk onder haar burgers. De CCP onder Xi Jinping beschouwt het christendom als een gevaarlijke buitenlandse import. In partijdocumenten werd religie omschreven als een “infiltratie van vijandige westerse krachten”.

Li zei dat hij na zijn arrestatie in 2018 weigerde om “zijn fouten toe te geven” en dat hij maandenlang in een kamer zonder ramen werd vastgehouden, waar hij werd geslagen, verbaal mishandeld en “geestelijk gemarteld” door het personeel.

“Er is geen tijdslimiet voor het hersenspoel-proces,” zei hij. “Ik weet niet hoe lang iemand daar vast heeft gezeten, maar ik zat acht of negen maanden vast.”

“Ik kon niet slapen. Nadat je daar een week hebt gezeten, begint de dood er beter uit te zien dan daar te blijven,” zei Li. De martelingen dreven hem uiteindelijk zo ver dat hij zelfmoordneigingen kreeg en zichzelf begon te verwonden.

“Op een dag werd alles wazig voor mijn ogen. Ik probeerde mijn ogen te openen, maar dat lukte niet,” zei hij. “Vier of vijf van hen grepen me bij mijn armen en benen en drukten me tegen de grond. Ze injecteerden me met een of andere drug en brachten me weer bij bewustzijn.”

Li zei dat hij bij zijn vrijlating in zeer slechte gezondheid verkeerde, met oedeem over zijn hele lichaam waardoor hij 10 kilo meer woog dan gewoonlijk. Hij vertelde RFA dat hij tot op de dag van vandaag gekweld wordt door deze ervaring.

Niet enkel huischristenen

Een andere christen die anoniem wil blijven vertelde RFA dat soortgelijke faciliteiten in heel China worden gebruikt, niet alleen voor protestanten en leden van de ondergrondse katholieke kerk, maar ook tegen de verboden spirituele beweging Falun Gong, een doelwit van de autoriteiten sinds 1999.

Een advocaat met de achternaam Zhang uit de noordelijke provincie Hebei zei dat hij een aantal voormalige gedetineerden, die katholiek zijn, had vertegenwoordigd.

“Ik werd in 2013 door enkele van deze vervolgde katholieken gevraagd om naar Baoding te gaan,” zei Zhang. “Ik ontmoette verschillende van hun priesters in die tijd, en zij vertelden mij wat er daar in Baoding gebeurde. Deze hersenspoel-centra zijn vergelijkbaar met de plaatsen die worden gebruikt tegen de Falun Gong. ”

Zhang legde uit dat nadat ambtenaren deze bisschoppen en priesters hadden gearresteerd, er geen strafrechtelijke vervolging volgde. Ze verdwenen gewoon, soms voor vijf, zes tot zelfs tien jaar aan een stuk.

“Sommigen werden na vijf of zes jaar terug naar huis gestuurd, en door hun verslagen kwam men te weten over de hersenspoel-centra.” zei Zhang.

Zhang zei dat hij vermoedt dat deze “hervormings”-faciliteiten al lange tijd in gebruik zijn in China, en dat de operaties in Baoding waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg waren.

Volgens een rapport in het tijdschrift Bitter Winter van november 2020, waarin een voormalig hersenspoeling-slachtoffer werd geïnterviewd, variëren de methoden die in de centra worden gebruikt van mishandeling tot marteling, waaronder koude douches bij temperaturen onder het vriespunt, en het dwingen van gevangenen om grote emmers water om hun nek te dragen.

Enkele schilderijen uit de Zhen-Shan-Ren-kunstcollectie |  Deze wrede martelpraktijken die vanaf 1999 worden toegepast op gevangengenomen Falun Gong beoefenaars, tonen zeer veel gelijkenissen met de methoden zoals beschreven door de vervolgde huischristenen.

China telt naar schatting 68 miljoen protestanten, van wie er 23 miljoen hun geloof belijden in door de staat erkende kerken onder de ‘Patriottische Drie-Zelf Beweging’. Er zijn ook ongeveer negen miljoen katholieken in China, van wie de meerderheid hun geloof belijden volgens de ‘Chinese Katholieke Patriottische Vereniging’ (CKPV), die eveneens door de Chinese overheid wordt gecontroleerd.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen, aanbevolen-China, China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.