fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

China vindt een onverwachte bondgenoot in Centraal-Azië: de Taliban

Bron: Wikipedia

De Taliban wordt beschouwd als een van de strengste islamitische militante groeperingen ter wereld, terwijl de Chinese regering er algemeen van wordt beschuldigd meer dan 1 miljoen moslims vast te houden in een uitgebreid stelsel van interneringskampen. Ondanks hun meningsverschillen zouden de Chinese Communistische Partij en de Taliban binnenkort wel eens kunnen gaan samenwerken, althans voorlopig.

Terwijl de Amerikaanse troepen zich terugtrekken uit Afganistan, heeft  de Taliban verklaard dat zij China beschouwen als een “welgekomen vriend” en dat de gesprekken over de wederopbouw “zo spoedig mogelijk” zouden moeten beginnen. China wordt hierbij verzekerd dat de Chinese investeringen in Afghanistan “veilig zullen zijn”.

Amerikaanse troepen hebben 20 jaar in Afghanistan gevochten. President Biden beloofde alle Amerikaanse troepen terug te trekken tegen 11 september van dit jaar: “Ik ben tot de conclusie gekomen dat het tijd is om Amerika’s langste oorlog te beëindigen. Het is tijd voor Amerikaanse troepen om terug te keren naar huis.”

De mogelijkheid dat de Chinese overheid zal samenwerken met de Taliban in Afghanistan na de terugtrekking van de VS is niet zo onwaarschijnlijk als het op het eerste gezicht lijkt. Afghanistan vormt nog steeds een belangrijk onderdeel van Pekings regionale ontwikkelingsplannen voor de lange termijn. Elke verslechtering van de veiligheidssituatie in Afghanistan zou een bron van grote zorg zijn voor Peking, dat zwaar in Centraal-Azië heeft geïnvesteerd via het handels- en infrastructuurprogramma “Belt and Road”. 

Daarnaast vertelde een woordvoerder van de Taliban aan The Wall Street Journal dat de groep er geen belang bij heeft China te bekritiseren over de vermeende onderdrukking van de moslimminderheden in Xinjiang: “Wij maken ons zorgen over de onderdrukking van moslims (…), maar wat we niet gaan doen is ons mengen in de interne aangelegenheden van China”, aldus de woordvoerder.

Hoewel de Chinese overheid tot nu toe niet openlijk heeft gereageerd op de avances van de Taliban, is China er niet afkerig van om met de Taliban te onderhandelen. In september 2019 werd de militante groepering nog publiekelijk uitgenodigd in Peking voor vredesbesprekingen. In een wijdverspreid bericht op sociale media zei Hu Xijin, de redacteur van de Global Times, dat de Taliban China als een “vriend” beschouwen. Zijn krant suggereerde dat Westerse media de relatie tussen de Taliban en Peking proberen te ruïneren door vragen te stellen over de situatie in Xinjiang: “Het Westen geeft niet echt om de mensenrechten van de Oeigoeren in Xinjiang. In plaats daarvan hoopt het tweedracht te zaaien tussen Peking en de Taliban”, aldus het opiniestuk.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.