Peking (Reuters) – China zal naar verwachting tussen 2026 en 2030 een “keerpunt” bereiken, waarbij het bevolkingsaantal niet langer meer zal blijven doorgroeien maar zelf krimpen, aldus een Chinese denktank.
Volgens de resultaten van een nationale volkstelling die werden vrijgegeven op dinsdag kende China in de afgelopen tien jaar een bevolkingsgroei van 5,38%, om te komen tot 1,41 miljard Chinezen. Dat is de traagste bevolkingsgroei sinds de jaren vijftig.
Deze trend zou het gevolg zijn van een decennialang ‘één-kind-beleid’, stijgende kosten van het levensonderhoud en veranderende sociale normen.
Verwacht wordt dat er een negatieve bevolkingsgroei zal ontstaan door een daling van het aantal jongeren en mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt, wat tevens problemen met zich mee zal brengen voor de groei van de Chinese economie.
China heeft zijn doelstelling om de bevolking tegen 2020 tot ongeveer 1,42 miljard te laten aangroeien, net niet gehaald. In 2020 werden 12 miljoen baby’s geboren, het laagste cijfer sinds 1961.
“Het tijdperk van een negatieve bevolkingsgroei nadert geleidelijk”, zei Zhai Zhenwu, een professor aan het China Population and Development Research Center.
Volgens Zhai zal het zogenaamde 14e vijfjarenplan, de blauwdruk van de regering voor economie en ontwikkeling voor 2021 tot 2025, waarschijnlijk het laatste vijfjarenplan zijn waarin de bevolking zal groeien. “Tijdens de 15e vijfjarenplanperiode zullen we een ‘keerpunt’ zien in de Chinese bevolkingscijfers” ,zei hij.
De bevolking zal waarschijnlijk vóór 2025 een piek bereiken omdat de vruchtbaarheid daalt, aldus Ernan Cui, analist bij Gavekal Dragonomics in Peking. Het aandeel van de ouderen zal ook blijven toenemen.
“Een oudere bevolking zal de fiscale last van de pensioenen en de gezondheidszorg doen toenemen en ook de spaarquote van de gezinnen doen dalen. Dit zijn allebei factoren die het Chinese investeringsgedreven groeimodel van de voorbije decennia zullen beperken”, aldus Cui.