fb pixel
aanbevolen-China, China

China maakt zich schuldig aan genocide beslist volkstribunaal in Londen

Bron: Screenshot De Lantaarn

De Chinese regering heeft zich schuldig gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid en foltering tegen Oeigoeren en andere minderheden in de westelijke provincie Xinjiang, zo heeft een onafhankelijk volkstribunaal in het Verenigd Koninkrijk geoordeeld.

Sir Geoffrey Nice QC, het hoofd van het Uighur Tribunaal en prominent mensenrechtenadvocaat, zei dat de Chinese overheid zich heeft gericht op de moslimbevolking van de Oeigoeren met gedwongen geboortebeperkings- en sterilisatiemaatregelen om de populatie van deze bevolkingsgroep in China te verminderen.

“Het tribunaal is ervan overtuigd dat de Volksrepubliek China, door het opleggen van maatregelen om de geboorten te beperken, de bedoeling heeft om een aanzienlijk deel van de Oeigoeren in Xinjiang als zodanig te vernietigen, en op die manier genocide heeft gepleegd”, aldus Nice.

Hij voegde eraan toe dat “dit enorme apparaat van staatsrepressie niet zou kunnen bestaan zonder een plan dat op het allerhoogste niveau werd goedgekeurd”.

Sir Geoffrey Nice QC leidde in het verleden ook het Joegoslavië-tribunaal ter vervolging van de voormalige Servische president Slobodan Milosevic wegens oorlogsmisdaden en genocide, en hij leidde het China tribunaal dat in 2019 een uitspraak deed over de aanhoudende orgaanroof bij gewetensgevangenen in China waarbij sinds begin 2000 vooral, Falun Gong beoefenaars, maar ook Tibetanen, huischristenen en Oeigoeren op grote schaal het slachtoffer zijn geworden.

Uyghur tribunal Panel | Screenshot De Lantaarn

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on telegram