In het Belgisch parlement keurde de Kamercommissie Buitenlandse Zaken dinsdag een omstreden resolutietekst goed betreffende onmenselijke behandelingen van Oeigoeren in Xinjiang, een autonome regio in het noordwesten van China.
Een eerder voorstel tot resolutie, ingediend eind februari, door volksvertegenwoordiger Samuel Cogolati (Ecolo) werd hiermee vervangen door een ‘mildere’ versie ingediend door parlementsleden Marianne Verhaert en Goedele Liekens (beiden Open VLD). De eerdere vraag van Cogolati aan de Belgische regering om de wantoestanden in Xinjiang, te erkennen als ‘genocide’, werd hiermee herleid tot een veroordeling van de willekeurige detentie van tot een miljoen Oeigoeren in “heropvoedingskampen” en de wanpraktijken die hiermee gepaard gaan en die volgens de verschenen rapporten gaan van systematische foltering, seksueel misbruik, massale sterilisatiecampagnes, gedwongen abortussen tot zelfs orgaanroof.
Over die resolutie moet binnenkort worden gestemd in de voltallige Kamer. België staat niet alleen: steeds meer landen klagen de grootscheepse onderdrukking aan van Oeigoeren in Xinjiang. Steeds meer landen voeren ook een boycot van producten uit Xinjiang zoals katoen en kleding, omdat die gemaakt zouden zijn door Oeigoerse dwangarbeiders. Dit resulteerde dan weer in een tijdelijke boycot in China van H&M, Nike en Adidas.
“België moet fout onmiddellijk rechtzetten”
De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China, Zhao Lijian, heeft onmiddellijk gereageerd en eist dat België “deze fout” onmiddellijk rechtzet, zo niet dreigt een verslechtering van de relaties tussen België en de Volksrepubliek. Zhao viel ook scherp uit naar volksvertegenwoordiger Samuel Cogolati (Ecolo) omdat die volgens de woordvoerder “opzettelijk leugens en valse informatie verspreidt, waardoor de belangen en soevereiniteit van China ernstig geschaad worden.”
Dit soort bedreigingen en intimidatie – of “wolf warrior”-diplomatie – is de voorbije jaren steeds harder geworden in het Chinese buitenlandse beleid. Peking schuwt de harde woorden niet en dreigt meteen als er kritiek komt op de aanpak in Xinjiang, Hongkong of andere thema’s die het belangrijk vindt.
Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès verdedigt van haar kant het recht op vrije meningsuiting in ons parlement: “Het parlement controleert hier de regering, en niet omgekeerd”, aldus Wilmès.
China steeds vaker hoog op de agenda
Hoewel er niet wordt aangestuurd op een nieuwe Koude Oorlog met China, werd zowel tijdens de voorbije G7-top, als tijdens de NAVO-top voortdurend opgeroepen om een sterker front te vormen tegen China. De situatie van de mensenrechten in Hongkong en in Xinjiang heeft duidelijk geen goed gedaan aan het imago van de Chinese Communistische Partij (CCP). Peking is dan ook “not amused” en de CCP blijft voortdurend herhalen dat het Westen zich niet moet bemoeien met wat zij “binnenlandse aangelegenheden” noemen.