fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Lokaal

China eist dat Belgische parlement ‘deze fout’ onmiddellijk rechtzet

Bron: Unsplash

In het Belgisch parlement keurde de Kamercommissie Buitenlandse Zaken dinsdag een omstreden resolutietekst goed betreffende onmenselijke behandelingen van Oeigoeren in Xinjiang, een autonome regio in het noordwesten van China.

Een eerder voorstel tot resolutie, ingediend eind februari, door volksvertegenwoordiger Samuel Cogolati (Ecolo) werd hiermee vervangen door een ‘mildere’ versie ingediend door parlementsleden Marianne Verhaert en Goedele Liekens (beiden Open VLD). De eerdere vraag van Cogolati aan de Belgische regering om de wantoestanden in Xinjiang, te erkennen als ‘genocide’, werd hiermee herleid tot een veroordeling van de willekeurige detentie van tot een miljoen Oeigoeren in “heropvoedingskampen” en de wanpraktijken die hiermee gepaard gaan en die volgens de verschenen rapporten gaan van systematische foltering, seksueel misbruik, massale sterilisatiecampagnes, gedwongen abortussen tot zelfs orgaanroof.

Over die resolutie moet binnenkort worden gestemd in de voltallige Kamer. België staat niet alleen: steeds meer landen klagen de grootscheepse onderdrukking aan van Oeigoeren in Xinjiang. Steeds meer landen voeren ook een boycot van producten uit Xinjiang zoals katoen en kleding, omdat die gemaakt zouden zijn door Oeigoerse dwangarbeiders. Dit resulteerde dan weer in een tijdelijke boycot in China van H&M, Nike en Adidas.

“België moet fout onmiddellijk rechtzetten”

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China, Zhao Lijian, heeft onmiddellijk gereageerd en eist dat België “deze fout” onmiddellijk rechtzet, zo niet dreigt een verslechtering van de relaties tussen België en de Volksrepubliek. Zhao viel ook scherp uit naar volksvertegenwoordiger Samuel Cogolati (Ecolo) omdat die volgens de woordvoerder “opzettelijk leugens en valse informatie verspreidt, waardoor de belangen en soevereiniteit van China ernstig geschaad worden.”

Dit soort bedreigingen en intimidatie – of “wolf warrior”-diplomatie – is de voorbije jaren steeds harder geworden in het Chinese buitenlandse beleid. Peking schuwt de harde woorden niet en dreigt meteen als er kritiek komt op de aanpak in Xinjiang, Hongkong of andere thema’s die het belangrijk vindt.

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès verdedigt van haar kant het recht op vrije meningsuiting in ons parlement: “Het parlement controleert hier de regering, en niet omgekeerd”, aldus Wilmès.

China steeds vaker hoog op de agenda

Hoewel er niet wordt aangestuurd op een nieuwe Koude Oorlog met China, werd zowel tijdens de voorbije G7-top, als tijdens de NAVO-top voortdurend opgeroepen om een sterker front te vormen tegen China. De situatie van de mensenrechten in Hongkong en in Xinjiang heeft duidelijk geen goed gedaan aan het imago van de Chinese Communistische Partij (CCP). Peking is dan ook “not amused” en de CCP blijft voortdurend herhalen dat het Westen zich niet moet bemoeien met wat zij “binnenlandse aangelegenheden” noemen.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.