fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

China boos op NAVO omdat het Peking een “systemische uitdaging” noemt

Bron: Wikipedia

De NAVO-lidstaten zullen zich kritischer opstellen ten aanzien van China. Dat hebben de 30 staatshoofden en regeringsleiders beslist tijdens een top die maandag doorging in het NAVO hoofdkwartier in Brussel. Door de Corona-pandemie was het al 3 jaar geleden dat de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen elkaar fysiek hebben ontmoet. De opvallende nieuwkomer onder de wereldleiders was uiteraard de Amerikaanse president Joe Biden.

Jens Stoltenberg | Bron: NATO

Secretaris-Generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zei vóór de aanvang van de vergadering aan reporters: “China komt dichterbij. Ze zijn actief in cyberspace, Afrika en zelf op de noordpool. Maar we merken ook meer en meer hoe China zwaar investeert in onze eigen kritieke infrastructuur en die probeert te controleren. Daarnaast weten we ook dat China onze normen en waarden niet deelt.”

Na de vergadering werd in een gemeenschappelijke verklaring kritiek geuit op het Chinese communistische regime: “China’s uitgesproken ambities en assertieve gedrag vormen systemische uitdagingen voor de op regels gebaseerde internationale orde en voor de veiligheid van het bondgenootschap.”

De NAVO sprak ook haar bezorgdheid uit over het ‘dwangbeleid’ van Peking, de snelle uitbreiding van kernwapens, en “het frequente gebrek aan transparantie en het veelvuldig gebruik van desinformatie.”

In reactie op de harde opstelling van de NAVO zei een woordvoerder van de Chinese Missie bij de Europese Unie dat de omschrijving van Peking als een “systemische uitdaging” neerkwam op “laster tegen China’s vredelievende ontwikkeling.” De woordvoerder beschuldigde de NAVO ook van een “koude-oorlogsmentaliteit.”

De woordvoerder dreigde ook in bedekte termen: “Als iemand probeert ‘systemische uitdagingen’ aan ons op te leggen, zullen we niet weerloos toekijken.”

De NAVO-vergadering kwam een dag na de G-7 top die werd gehouden in de Britse badplaats Carbis Bay. Ook de G-7, bestaande uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten veroordeelde Peking wegens zijn schendingen van de mensenrechten in de uiterst westelijke Chinese regio Xinjiang en in Hong Kong, en wegens zijn oneerlijke handelspraktijken.

Peking reageerde eveneens boos op de verklaring van de G-7. Een woordvoerder van de Chinese ambassade in het Verenigd Koninkrijk beschuldigde de zeven leiders ervan “sinistere bedoelingen” te hebben en eiste dat zij zouden ophouden “China te belasteren” en dat ze “zich niet langer zouden mengen in de interne aangelegenheden van China”.

Het Witte Huis wil een alternatief ontwikkelen voor het Chinese “Belt & Road”-initiatief en wil daarbij miljarden dollars aan leningen aan ontwikkelingslanden verstrekken. Hoewel de G7 enige vooruitgang heeft geboekt in de aanpak van Peking, zijn de lidstaten nog steeds verdeeld over hun standpunt ten aanzien van China. De VS, het VK en Canada nemen een hardere houding aan tegenover het Chinese regime, terwijl binnen de EU, Frankrijk, Duitsland en Italië meer terughoudend zijn om hun handelsovereenkomsten met China op het spel te zetten. Eén op de drie Duitse auto’s wordt bvb. aan China verkocht. Het valt dus nog te bezien of de G7 eensgezind zal blijven in haar houding tegenover China.

De Amerikaanse senator Tom Cotton vertelde aan Fox News op maandag dat president Joe Biden nog steeds niet genoeg heeft gedaan tijdens zijn ontmoeting met andere wereldleiders op zowel de G-7 als de NAVO-top.

“Uiteindelijk willen al deze Europese leiders dat het Chinese geld hun landen blijft binnenstromen, allemaal met gevaar voor onze gezamenlijke veiligheid,” zei Cotton.

Hij voegde eraan toe: “…en Joe Biden heeft er gewoon niet hard genoeg op aangedrongen dat onze Europese bondgenoten China erkennen als de grootste bedreiging waar wij en de vrije wereld mee te maken hebben.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.