China heeft een ontwerpbesluit goedgekeurd om het kiesstelsel van Hongkong nog verder te herzien waardoor het de controle over de stad verder kan verscherpen. De nieuwe regelgeving zal ervoor zorgen dat enkel “patriotten” zullen worden aanvaard als kandidaten bij verkiezingen in Hongkong. De resolutie werd unaniem goedgekeurd door de 3000 CCP-afgevaardigden die het jaarlijkse volkscongres momenteel bijwonen in Peking. Het is de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar in China.

Door deze nieuwe regel zal Peking zelf gaan bepalen wie wel en wie niet zal worden aanvaard op de kieslijsten in Hongkong. Enkel diegenen die door Peking worden aanzien als “patriotten” zullen worden aanvaard, wat erop neerkomt dat enkele diegenen die ‘trouw’ zijn aan de CCP zullen worden toegelaten om deel te nemen aan de verkiezingen.
De bedoeling van de resolutie is om alle oppositie in Hongkong monddood te maken en ervoor te zorgen dat mensen die tegen de Chinese Communistische Partij en haar heerschappij over Hong Kong zijn, niet in aanmerking komen om deel uit te maken van het parlement van de stad. Vorig jaar nam het Chinese parlement al een “veiligheidswet” aan voor Hongkong, waarbij het “ondermijnen van het centrale bewind en afscheiding” strafbaar werden. Nu gaat China dus nog een stap verder om Hongkong in de pas te doen lopen. De nieuwe resolutie is dan ook een tweede mokerslag voor de vrijheid in Hongkong met verstrekkende gevolgen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, uitte al snel kritiek op de maatregel. “Dit is de laatste stap van Beijing om de ruimte voor een democratisch debat in Hongkong uit te hollen, in strijd met de beloften die China zelf heeft gedaan,” zei hij.
Volgens “de wet op de overdracht van Brits Hongkong aan China” heeft de regio recht op een aparte structuur onder de noemer “een land, twee systemen”. Volgens deze overeenkomst zou Hongkong voor een periode van 50 jaar na de overdracht in 1997 moeten worden bestuurd door een eigen democratisch verkozen regering.
Dominic Raab voegde eraan toe: “Dit kan alleen maar leiden tot een verdere ondermijning van het vertrouwen in China voor wat betreft het nakomen van zijn internationale verantwoordelijkheden en wettelijke verplichtingen als vooraanstaand lid van de internationale gemeenschap.”