fb pixel
China, Covid-19

Bezorgdheid neemt toe dat China de oorsprong van het coronavirus probeert te verbergen

Bron: Unsplach-martin-sanchez

De ‘National Natural Science Foundation of China’ (NSFC) verwijderde honderden pagina’s met informatie over studies die werden gepubliceerd door het Wuhan Instituut voor Virologie, een laboratorium in Wuhan dat sinds het begin van de pandemie gehuld is in controverse. Dit werd afgelopen weekend gemeld door ‘The Daily Mail’. De NSFC is een van de belangrijkste, door de overheid gecontroleerde, wetenschappelijke agentschappen in China.

De geruchten over het verwijderen van de gegevens hebben de bezorgdheid weer aangewakkerd dat China het onderzoek naar de oorsprong van het virus verder probeert te ondermijnen. De timing roept opnieuw vragen op nadat China vorige week probeerde om gezondheidsdeskundigen van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te blokkeren om China binnen te komen. Na het bereiken van een overeenkomst met China, stuurde de WHO vorige week een groep van gezondheidsdeskundigen naar China om de oorsprong van het virus ter plaatse te onderzoeken. Maar na het vertrek van twee deskundigen naar Wuhan, werd duidelijk dat Chinese ambtenaren hun reis naar China niet hadden goedgekeurd.

Tedros Adhanom, de voorzitter van de WHO, toonde naar verluidt zijn ongenoegen over het nieuws. Nadien heeft China de zending alsnog goedgekeurd en de deskundigen zullen donderdag arriveren in China.

Sir Iain Duncan Smith

Iain Duncan Smith, Brits politicus en lid van de Interparlementaire Alliantie over China, zei dat deze recente onthullingen een nieuw voorbeeld zijn van de Chinese doofpotaffaire rondom de uitbraak van Covid-19: “China probeert duidelijk het bewijs te verbergen. Het is van vitaal belang dat er een grondig onderzoek komt naar wat er is gebeurd, maar China lijkt er alles aan te doen om dat te voorkomen. … We weten niet wat er in dat laboratorium aan de hand is. Het kan best zijn dat ze met coronavirussen uit vleermuizen hebben geknoeid en een of andere fout hebben gemaakt. Tenzij China zich openstelt voor een onderzoek, gaat de wereld ervan uit dat ze iets te verbergen hebben.”

Het is niet de eerste keer dat de Chinese Communistische Partij wordt beschuldigd van het achterhouden van cruciaal bewijs over de oorsprong van het virus. In eerste instantie werd die gelinkt aan de dierenmarkt Huanan in Wuhan, maar nu nu meer en meer aan het Wuhan Instituut voor Virologie.

Professor Nikolai Petrovsky van de Flinders University in Zuid-Australië verklaarde eind mei van vorig jaar al: “We weten echt niet waar dit virus vandaan komt. Dat is nu eenmaal de waarheid.”

Tijdens een interview met de Australische nieuwszender Sky News legde professor Petrovsky uit dat wanneer een virus van een dier naar een mens overgaat, je normaliter een lagere binding met menselijke cellen zou verwachten dan met het oorspronkelijke dier. Professor Petrovsky ontdekte dat Covid-19 eigenaardig genoeg “bijzonder goed bindt aan menselijke cellen, veel beter dan aan andere diersoorten… Daarom hebben we een onderzoek nodig naar de andere mogelijkheden van de oorsprong van dit virus.”

De ingang van de Huanan dierenmarkt in Wuhan

Professor Petrovsky legde verder uit dat wanneer twee virussen elkaar ontmoeten, genetische informatie wordt uitgewisseld. Dat kan leiden tot een derde virus dat gecreëerd wordt uit de uitgewisselde genetische informatie: “Als we naar Covid-19 kijken, zien we enkele genetische elementen van vleermuis-coronavirussen, maar we zien ook enkele genetische elementen van andere coronavirussen. Eén mogelijkheid is dus dat een dier tegelijkertijd besmet is geraakt met twee coronavirussen en dat Covid-19 het resultaat was van die interactie. Maar hetzelfde kan gebeuren tijdens een experiment in een laboratorium… We moeten onderzoeken waar het virus in China vandaan komt, of het nu afkomstig is van een dier of per ongeluk vrijgekomen is uit een laboratorium.”

Wachten tot de pandemie voorbij is, is volgens professor Petrovsk geen optie: “Dit zou een vergissing zijn … zoals met elk onderzoek, hoe langer je wacht, hoe meer het spoor vervaagt … Het onderzoek zou niet politiek gedreven moeten zijn, maar een wetenschappelijk onderzoek om uit te zoeken hoe dit is gebeurd en vooral hoe we een toekomstige pandemie kunnen voorkomen.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | China, Covid-19

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.