fb pixel
China

Betekent dit het einde van Hong Kong?

Bron: Pixabay

Tijdens het jaarlijkse Nationale Volkscongres heeft Beijing een enorme stap gezet om Hongkong rechtstreeks onder zijn controle te brengen door het introduceren van een nieuwe veiligheidswet.

Wang Chen, ondervoorzitter volkscongres China: “Indien nodig zullen we in Hong Kong agentschappen opzetten die … taken zullen vervullen om de nationale veiligheid te garanderen.”

Dennis Kwok (Civic Party), een lid van de Wetgevende Raad van Hong Kong, reageerde geschokt op de plannen van Beijing: “Dit is het einde van HongKong. Dit is het einde van het grondwettelijk principe van ‘Eén land, twee systemen’. Vergis je niet!”

Lee Cheuk-Yan, politicus en sociaal activist in Hong Kong waarschuwde tijdens een persconferentie dat: “…opkomen voor democratie hierdoor vanaf nu een misdaad wordt… Het Hong Kong systeem is volledig vernietigd.”

De Britse historicus en politicoloog Professor Rana Mitter zei hierover tijdens een interview met de BBC: “Hong Kong is een belangrijke stad voor het internationale bedrijfsleven dus wat er nu gebeurt zal de rest van de wereld extreem nerveus maken. Het in stand houden van het unieke systeem van Hongkong was een garantie die China aan de rest van de wereld heeft gegeven om aan te geven dat het wel degelijk in staat is om zich te houden aan internationale verdragen. De manier waarop zij momenteel hiermee omgaan, zal uiteindelijk ook mee bepalen hoe de rest van de wereld zal omgaan met China.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | China

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.