fb pixel
China, Keuze van de Lezer

Beijing keurt nieuwe “veiligheidswet” goed voor Hongkong

Bron: Wikimedia

Donderdag werd in Beijing de nieuwe “veiligheidswet” voor Hongkong goedgekeurd tijdens het Volkscongres. Strikt genomen maakt de nieuwe wet “afscheiding, subversie en buitenlandse inmenging” in Hong Kong strafbaar. Inwoners van Hong Kong vrezen hoe Beijing deze nieuwe wet zal implementeren in Hong Kong.

Hongkongse pro-democratieactivist Joshua Wong: “Vroeger werden we misschien gearresteerd en in Hongkong gevangen gezet. Maar met deze wet kan de geheime politie van Beijing me komen arresteren en naar het vasteland van China overbrengen en kan ik in de toekomst in Beijing worden opgesloten in plaats van in Hongkong. Het is nu tijd voor de wereld om op te komen voor Hong Kong.”

In een persmededeling zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag: ‘Terwijl de V.S. altijd hoopte dat het vrije en welvarende Hongkong als een model zou fungeren voor het autoritaire China, is het nu duidelijk dat China in feite Hongkong modelleert.’

Tang JingYuan, China commentator voor NTD News: “Indien de speciale status van Hong Kong verloren gaat, zal de economische poort voor het Chinese vasteland om investeringen aan te trekken in principe worden gesloten. Het Chinese vasteland zou terug kunnen keren naar de periode toen het alle relaties met de buitenwereld afsneed, de periode van vóór de hervorming en de openheid in de jaren ’80. Dit zal gevolgen hebben voor de geloofwaardigheid van China. Wereldwijd zullen investeerders zich realiseren dat de CCP een regime is dat elke overeenkomst kan negeren … zelfs een overeenkomst als deze die de CCP naar eigen goeddunken overtreedt zonder zich te bekommeren om de gevolgen.”

Kijk: ‘China in Focus – NTD: Pompeo:HK no longer autonomous’

 

 

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Artikelen | WebLinks

Lees Meer | China, Keuze van de Lezer

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.