fb pixel
aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Australië schrapt de ‘Belt and Road’-overeenkomsten met China

Bron: Unsplash | Parliament house, Canberra, Australia

Australië kondigde donderdag aan dat het twee akkoorden tussen de Australische deelstaat Victoria en China over de ‘nieuwe zijderoute’, kortweg het ‘Belt and Road’-initiatief heeft geannuleerd omdat ze niet strookten met het buitenlands beleid van de federale regering.

De conservatieve coalitieregering van Australië heeft altijd geweigerd in te stemmen met een overeenkomst met China op federaal niveau over het “Belt and Road”-initiatief. Premier Dan Andrews van de Arbeiderspartij in de deelstaat Victoria ondertekende echter in 2018 en 2019 twee overeenkomsten met Peking om de ontwikkeling van infrastructuur te promoten, waarbij hij zei dat dit Chinese investeringen naar zijn staat zou brengen. Maar volgens het huidige beleid moeten de deelstaten eerst met de Federale minister van Buitenlandse Zaken overleggen voordat zij overeenkomsten met andere landen ondertekenen.

De Chinese ambassade bekritiseerde de stap van minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne om een veto uit te spreken over de twee door Victoria ondertekende overeenkomsten en noemde de beslissing “provocerend” en schadelijk voor de betrekkingen tussen beide landen.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken drong er in een reactie bij Australië op aan om zijn “Koude Oorlog-mentaliteit en ideologische vooringenomenheid” te laten varen en “onmiddellijk zijn fouten te corrigeren en terug van koers te veranderen”.

De Australische minister-president Scott Morrison vertelde verslaggevers op donderdag dat de akkoorden waren geannuleerd omdat zijn federale regering niet wilde dat andere regeringsniveaus akkoorden zouden sluiten die in strijd zijn met het Australische buitenlands beleid.

Premier Scott Morrison en Minister van buitenlandse zaken Marise Payne | Wikipedia

“We zullen altijd handelen in het nationale belang van Australië om Australië te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat we ons nationale belang kunnen vooruithelpen in een vrije en open Indo-Pacifische regio en in een wereld die een evenwicht zoekt met het oog op het behoud van de vrijheid,” zei hij.

Australië heeft meer dan 1.000 overeenkomsten onderzocht en slechts vier ervan opgezegd. Twee daarvan waren overeenkomsten met China.

Payne zei dat Australië streeft naar een duidelijke en praktische betrokkenheid met China, vooral nu de wereld probeert te herstellen van COVID-19.

“We moeten goed beseffen dat de methoden die China gebruikt om naar buiten te treden, zowel in onze regio alsook wereldwijd, de laatste jaren zijn veranderd, en een duurzame samenwerking [met China] vereist dat we rekening houden met deze nieuwe realiteit,” zei ze.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Wereldwijd, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.