fb pixel
Keuze van de Redactie, Wereldwijd

Antifa: De keerzijde van de straatprotesten in de VS

Bron: kelly bell photography

Nadat in Minneapolis op 25 mei 2020 het politiegeweld van een blanke agent tegen de zwarte Amerikaan George Floyd fataal eindigde, kwamen in tientallen steden in de VS mensen op straat om te demonstreren. De protesten liepen echter volledig uit de hand en eindigden in gewelddadige plunderingen en vernielingen.

Commentatoren hebben het over frustratie, woede, en een reactie op de claustrofobie na een wekenlange lockdown ten gevolge van COVID-19. Terrance Floyd, de jongere broer van George Floyd, riep tijdens een bijeenkomst in Minneapolis op tot kalmte en zei: “Ikzelf ga niet gewelddadig tekeer, waarom doen jullie het dan wel? Waar zijn jullie mee bezig?”

De Amerikaanse minister van Justitie, William Barr zei tijdens een persconferentie: “de stemmen van vreedzame protesten worden gekaapt door gewelddadige radicale elementen … om hun eigen gewelddadige agenda na te streven. Op veel plaatsen wordt het geweld gepland en georganiseerd door anarchistische en extreemlinkse groeperingen die Antifa-achtige tactieken gebruiken … het geweld tijdens de rellen dat is aangewakkerd door Antifa en andere soortgelijke groepen, is een vorm van binnenlands terrorisme en zal dienovereenkomstig worden behandeld.”

Trump stuurde hierover in een tweet: “de Verenigde Staten van Amerika zal Antifa aanwijzen als een terroristische organisatie.”

Maar wie zijn dan die “andere soortgelijke groepen” waar Barr het over heeft?

In een artikel op de website van ‘The Epoch Times’ gaat auteur en filmmaker Trevor Loudon dieper in op deze vraag. Al meer dan 30 jaar onderzoekt hij radicaal linkse, marxistische en terroristische bewegingen en hun invloed in de politieke wereld. Berichten op vooral sociale media tonen aan hoe naast Antifa, ook de ‘Democratic Socialists of America’ (DSA), de ‘Party for Socialism and Liberation’ en de ‘Workers World Party’ (WWP) hun bijdrage leveren tot de organisatie en de verdere escalatie van de gewelddadige plunderingen en vernielingen tijdens de protesten doorheen de VS.

Volgens Louden zijn er, ondanks het bewijs dat deze communistische groeperingen betrokken zijn bij de protesten en rellen, maar heel weinig journalisten bereid geweest om de waarheid aan het licht te brengen: “Ze missen allemaal hun doel. Het geweld sinds de dood van George Floyd in Minneapolis is een communistisch geïnspireerde opstand – niets meer en niets minder.”

Maar er zijn ook uitzonderingen, zoals de journalist en tevens Antifa-expert Andy Ngo. Op 30 mei schreef Ngo op Twitter:

“We zijn getuige van het begin van een volledige rebellie waar extreemlinks al tientallen jaren aan werkt. … Media, politici en ieder van ons hebben de training, het doel en het bereik van deze linkse extremisten onderschat. Elk onderdeel van deze rellen heeft een doel … Het zal allemaal leiden tot een gedestabiliseerde staat indien het kan worden volgehouden.”

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Bronnen Voor Dit Artikel

Video

Lees Meer | Keuze van de Redactie, Wereldwijd

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.