fb pixel
Lokaal

Alibaba op de luchthaven van Luik – Staatsveiligheid vreest spionagegevaar

Bron: Unspash

In een artikel in ‘De Tijd’ waarschuwt de Belgische Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne voor spionagegevaar door de aanwezigheid van de Chinese e-commercegigant Alibaba op de luchthaven in Luik. Van Quickenborne baseert zich op informatie van de Belgische Staatsveiligheid.

Alibaba bouwt momenteel een logistiek centrum van 30.000 m² aan de noordzijde van de luchthaven. Het sorteercentrum, dat dit jaar klaar zou moeten zijn, zal zo’n 900 jobs opleveren, en er werd zwaar voor gelobbyd om Alibaba naar Liège Airport te krijgen, onder meer door voormalig premier Charles Michel (MR) en Bpost.

Maar minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) waarschuwt nu voor het spionagegevaar dat Alibaba met zich meebrengt. Hij baseert zich op een analyse van de Staatsveiligheid. ‘De Chinese inlichtingenwet van 2017 verplicht alle Chinese bedrijven samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten. Die verplichting geldt ook voor Alibaba, in gelijk welk land waar het actief is.’

Diezelfde Chinese wet voorziet ook dat bedrijven posten moeten voorzien voor Chinese inlichtingenofficieren, die in dit geval volgens Van Quickenborne “toegang kunnen krijgen tot de gevoelige en beveiligde zones van de luchthaven.”

Maar volgens Van Quickenborne gaat het zelfs verder dan dat en kadert de Chinese aanwezigheid op de luchthaven in de Chinese Belt and Road Initiative: “De Staatsveiligheid waarschuwt dan ook dat China dergelijke economische dossiers zal gaan inzetten om politieke druk uit te oefenen.”

Van Quickenborne voegde er nog aan toe: “Alibaba is dan wel een bedrijf, maar de Chinese inlichtingenwet laat een verregaande staatscontrole toe op privébedrijven die de rode lijnen moeten volgen die de communistische partij uitstippelt. Anders riskeren ze hun toegang tot financiering kwijt te spelen of op een andere manier gedwarsboomd te worden. En sowieso is er altijd een comité van de communistische partij aanwezig in een Chinees bedrijf dat zo groot is als Alibaba.”

Of Alibaba ook zijn klantengegevens doorspeelt aan de Chinese autoriteiten kan de Staatsveiligheid niet met zekerheid vaststellen, maar ze acht dat wel ‘zeer waarschijnlijk’. 

Een woordvoerder van Alibaba beloofde aan ‘De Tijd’ een reactie op donderdag, maar die kwam er uiteindelijk niet.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *