fb pixel
aanbevolen-Lokaal, Lokaal

7 Europese landen roepen de Chinese ambassadeurs op het matje

Bron: Unsplash

Na wederzijdse sancties tussen de EU en China, riepen ondertussen 7 Europese landen de Chinese ambassadeurs op het matje. Het gaat om Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Frankrijk en Litouwen.

De relaties tussen de Europese Unie en China staat hiermee op een dieptepunt. De EU was de eerste die afgelopen maandag sancties oplegde aan het communistische China vanwege de schendingen van de mensenrechten in de regio Xinjiang. Brussel vaardigde een inreisverbod uit voor vier Chinese ambtenaren en bevroor hun tegoeden. De sanctie gold ook voor het staatsbedrijf Xinjiang Production & Construction Corps. Peking nam snel wraak door sancties op te leggen aan verschillende EU-ambtenaren en -geleerden.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei hierover tijdens een vergadering in Brussel: “Het is onacceptabel dat democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, mensen die ons land vertegenwoordigen in Den Haag, Brussel of waar ook ter wereld, worden getroffen door dit soort sancties.” Hij wees op het verschil tussen de Chinezen die op de EU-sanctielijst staan. ,,Dat zijn mensen die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, en daar is zorgvuldig onderzoek naar gedaan.”

Deze sancties zijn de eerste EU-sancties tegen Peking in meer dan 30 jaar tijd. De laatste keer dat dit gebeurde was na het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989, toen het Chinese leger het vuur opende op ongewapende studentenprotestanten.

Deel dit artikel en laat zo meer mensen weten over De Lantaarn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bronnen Voor Dit Artikel

Lees Meer | aanbevolen-Lokaal, Lokaal

Aanbevolen
Opmerkelijk
Opinie
Op 30 april schreef Roger Garside, die tot tweemaal toe als Brits diplomaat in China heeft gewerkt, een opinieartikel in de Globe and Mail, getiteld "Regime change in China is not only possible, it is imperative," waarin hij zijn mening geeft over hoe de koers van het China onder leiding van Xi Jinping kan worden bijgestuurd: "Een groot deel van de Chinese elite is diep gekant tegen de koers die de heer Xi aanhoudt. Zij erkennen dat economische hervormingen zonder politieke veranderingen problemen hebben veroorzaakt die China als natie schaden en een risico vormen voor hun eigen belangen."
Wereldwijd hebben regeringen ingezet op zware lockdowns om het Corona virus te bestrijden. Hoewel het idee van lockdowns niet nieuw is, is het nooit eerder op zo'n grote schaal toegepast. Hoe is dit beleid tot stand gekomen dat zoveel navolging heeft gekregen wereldwijd? Net als de oorsprong van het Corona virus, wijzen ook in dit vraagstuk alle pijlen richting China.